Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VVD-senator Caspar van den Berg gaat Nederlandse universiteiten leiden

Hoogleraar Caspar van den Berg volgt vanaf juni Jouke de Vries op als voorzitter van Universiteiten van Nederland (UNL). Daarmee komt opnieuw een VVD’er aan het roer van de universiteitenkoepel.

Van den Berg is als bestuurskundige gespecialiseerd in transities in de publieke sector. Hij is decaan van Friese campus van de Rijksuniversiteit Groningen en tevens bijzonder hoogleraar in Leiden.

Vrij en veilig

Vertrekkend interim-voorzitter Jouke de Vries roemt Van den Berg als de ideale persoon om de universiteiten door “uitdagende tijden” te loodsen. Van den Berg zelf zegt dat hij de onderlinge samenwerking van universiteiten wil versterken en zich wil inzetten voor een “vrije, veilige en stimulerende omgeving voor iedereen”.

Voor universiteiten staat de komende tijd veel op het spel. Prognoses wijzen bijvoorbeeld op dalende studentenaantallen. Nu al worstelen sommige faculteiten met hun financiën.

De groei van universiteiten zat hem de afgelopen jaren voor een belangrijk deel in de internationale instroom, maar die moet van een meerderheid in de Tweede Kamer omlaag. Een paar weken geleden kondigde UNL aan die groei zelf af te willen remmen.

VVD

Jouke de Vries was tijdelijk de baas bij UNL na het vertrek van Pieter Duisenberg. Die laatste kwam ook uit de VVD: hij was Tweede Kamerlid voor die partij. Eerste Kamerlid Caspar van den Berg is lid van de Onderwijscommissie van de senaat. Daar stapt hij vanwege zijn UNL-benoeming uit.

Hij schreef ook mee aan het laatste verkiezingsprogramma van de VVD. Daarin bepleit de partij het afremmen van de internationale instroom, met onder meer een numerus fixus op Engelstalige trajecten binnen opleidingen. Vorige week stemde de Tweede Kamer, via een VVD-amendement, inderdaad voor zo’n numerus fixus.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.