Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VUmc ontdekt oorzaak van veelvoorkomend hartfalen

Onderzoekers van VUmc hebben in samenwerking met het Amerikaanse Johns Hopkins een grote stap gezet in de strijd tegen hartfalen. Ze hebben ontdekt welke stof diastolisch hartfalen veroorzaakt. Door deze te onderdrukken, hopen ze de hartspiercellen van patiënten minder stijf te maken.

Remming

Het gaat om het enzym PDE9. Dit enzym remt de lichamelijk reactie om het eiwit titine soepel te maken af. “Als we kunnen voorkomen dat de hoeveelheid PDE9 toeneemt, dan kunnen we er hopelijk voor zorgen dat het hart zich beter ontspant. Dat zou patiënten uitzicht geven op een nieuw geneesmiddel”, vertelt medeauteur Nazha Hamdani, postdoc bij ICaR-VU, instituut voor cardiovasculair onderzoek.

Ontspanning

In West-Europa hebben ongeveer vijftien miljoen mensen te maken met hartfalen. Bij ongeveer de helft van mensen (7,5 miljoen) gaat het om diastolisch hartfalen. Hierbij gaat het fout wanneer het hart zich ontspant om zich te vullen met bloed. Met het samentrekken van het hart is er niets mis.

Gisteren werden de resultaten van het onderzoek gepubliceerd in het online magazine Nature.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.