Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VUmc gaat tumoren bestrijden met protonen

Het VUmc heeft samen met het AMC en het Antoni van Leeuwenhoek een vergunning gekregen van minister Schippers om kankerpatiënten te behandelen met protonentherapie.

De bestraling met protonen (geladen deeltjes) richt minder schade aan dan gangbare bestraling, omdat protonen preciezer op de plek van de tumor hun energie kunnen afgeven. De behandeling gaat plaatsvinden in het Amsterdam Proton Therapy Center (APTC) dat de drie organisaties gezamenlijk hebben opgericht. Het APTC wil in de toekomst zo’n 600 patiënten per jaar gaan behandelen. Het APTC moet nog contracten afsluiten met zorgverzekeraars over de financiering. In Groningen, Rotterdam, Leiden en Delft wordt al gewerkt met protonentherapie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.