Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VU wil tweede University College starten in Haarlem

De Vrije Universiteit gaat mogelijk een University College oprichten in Haarlem. Dat bevestigt de rector van de VU in een brief.

Het beoogde University College zal een plek krijgen in de oude koepelgevangenis in Haarlem, die vorig jaar werd gesloten. De Haarlemse gemeenteraad beslist vandaag of de oude gevangenis voor dit doel verkocht gaat worden. Een universiteit die uitspreekt mee te willen werken, kan daarvoor weleens doorslaggevend zijn.

Rector Vinod Subramaniam bevestigde recentelijk in een brief de intentie van de VU om mee te doen in het project. ‘Wij hebben een mogelijke betrokkenheid van de VU nog eens afgelopen week met onze decanen besproken in het licht van de nieuwe ontwikkelingen. De decanen staan positief hier tegenover’, citeert het Haarlems Dagblad.

Andere universiteit

Het idee voor het Haarlemse University College komt van een stichting die zich bezighoudt met de toekomst van De Koepel. Eerder waren er al gesprekken met de Universiteit van Amsterdam, maar die liet vorig najaar weten niet aan te schuiven bij de plannen. De stichting moest toen op zoek naar een andere universiteit.

Het zou het tweede University College van de VU worden, die ook al met de Universiteit van Amsterdam samenwerkt in het Amsterdam University College. In zo’n zogenaamde liberal arts & sciences-bacheloropleiding krijgen studenten vakken in de hele breedte van de academie, van geschiedenis en sociologie tot gezondheidswetenschap en wiskunde.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.