Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

De vier VU-wetenschappers die de Ig Nobelprijs voor de Vrede wonnen

VU-wetenschappers winnen Ig Nobelprijs voor onderzoek naar roddelen

Kun je uitrekenen hoe je moet roddelen? Hoe klopt het hart van je nieuwe liefde? En wat deden de oude Maya’s met klysma’s en alcohol? Nederlandse onderzoekers hebben vannacht maar liefst drie Ig Nobelprijzen gewonnen. Vier VU-onderzoekers wonnen de ‘Vredesprijs’. 

Voor de tweeëndertigste keer zijn de Ig Nobel Prizes uitgereikt. Die gaan naar onderzoek dat je eerst laat lachen en dan doet nadenken. De prijzen zijn een vrolijke variant op de Nobelprijzen.

De ‘Vredesprijs’ gaat naar een wetenschappelijk model voor roddelaars. Wanneer kunnen ze maar beter de waarheid vertellen en wanneer werkt een leugen in hun voordeel? De onderzoekers rekenden het uit voor een paar simpele situaties. Aan het artikel werkten vier onderzoekers mee van de Vrije Universiteit Amsterdam: Bianca Beersma, Terence Dores Cruz, Annika Nieper en Paul van Lange. Andere onderzoekers kwamen van de Universiteit Utrecht, de TU Eindhoven en uit China, Canada en Hongarije. 

Hartkloppingen

De Ig Nobelprijs voor de ‘toegepaste cardiologie’ ging ook naar Nederlanders. Als twee mensen op een blind date gaan en ze voelen zich tot elkaar aangetrokken, dan gaat hun hartslag synchroon lopen: hun harten kloppen in hetzelfde ritme. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam vastgesteld.

Ander bekroond onderzoek heeft eveneens een Nederlands tintje. Hoe zit het met die afbeeldingen van klysma-rituelen op het aardewerk van de Maya’s? De auteurs leiden eruit af dat de Maya’s waarschijnlijk anaal hun alcohol innamen en ontvingen daarvoor de Ig Nobelprijs voor de kunstgeschiedenis.

Het kan ook om tabak en zelfs waterlelie gaan, voegen ze eraan toe. Of je de waterlelie inderdaad als drugs kunt gebruiken? Helaas is daar nog weinig over bekend, schrijven ze. Dat moet experimenteel onderzoek nog uitwijzen.

Kreeft met constipatie

Andere prijswinnaars hebben ontdekt waarom schorpioenen last krijgen van constipatie na het paren, waarom eendenkuikens in formatie zwemmen, waarom contracten zo moeilijk te lezen zijn voor niet-juristen (antwoord: omdat ze slecht geschreven zijn) en waarom geluk in een carrière belangrijker is dan talent.

De ceremonie, een soort bonte avond met liedjes, melige acts en korte interviews, werd geopend door Anna Beukenhorst, die aan de UvA Amsterdam studeerde en nu aan Harvard werkt. Daar worden de prijzen normaal gesproken uitgereikt door het tijdschrift Annals of Improbable Research (AIR), maar het feest was voor de derde keer online. Onderzoekers van over de hele wereld gooiden hun traditionele papieren vliegtuigjes naar de camera.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.