Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VU-schrijver De Vries genomineerd voor de Gouden Boekenuil

Joost de Vries kan voor het tweede jaar op een rij de Gouden Boekenuil winnen. De Vrije Schrijver van de VU is genomineerd met zijn essayboek Vechtmemoires.

In zijn boek stelt en beantwoordt De Vries veel vragen over de literatuur van de 21ste eeuw. Zowel over schrijvers (Waarom zijn Arnon Grunbergs helden gedoemd om te falen?) als over stijlen (Waarom is ironie de ziekte van deze tijd – en van de literatuur in het bijzonder?).  Ook haalt hij bekende personen zoals golfgigant Tiger Woods en politicus Henry Kissinger aan.

Concurrentie

De andere genomineerden voor de Gouden Boekenuil zijn Het Hout van Jeroen Brouwers, Orgelman van Mark Schaevers, Hier Wonen Ook Mensen van Rob van Essen en De Consequenties van Niña Weijers.

De Belgische prijs voor oorspronkelijk Nederlands literair werk ging vorig jaar al naar De Vries. Zijn boek De Republiek werd door de jury als winnaar aangewezen. Van zijn concurrenten heeft alleen Jeroen Brouwers al ervaring met het in de wacht slepen van een Gouden Boekenuil.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.