Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 december 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VU-opleidingen krijgen bijzonder kwaliteitskenmerk ‘ondernemen’

Daar kan de VU mee voor de dag komen: haar bacheloropleiding Science, Business & Innovation (SBI) en de minor Entrepreneurship krijgen als eerste in Nederland en Vlaanderen het Bijzonder kwaliteitskenmerk ‘Ondernemen’.

Van de zeven Nederlandse en drie Vlaamse kennisinstellingen die een aanvraag voor het kenmerk hebben ingediend, heeft alleen de VU er twee gekregen. De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) kent het keurmerk toe omdat de opleidingen speciale aandacht besteden aan ondernemen.  Daarbij wordt studenten een grondige basis geboden op het gebied van ondernemen.

Ondernemende bèta’s

De opleiding Science, Business & Innovation is een mix waarin natuur-, bedrijfs- en sociale wetenschappen zijn geïntegreerd. Studenten leren natuurwetenschappelijke vindingen begrijpen en beoordelen op potentie en waarde voor de samenleving. Ook leren ze wat er voor nodig is om zo’n vernieuwing in de markt te zetten. “De kracht van onze opleiding zit ‘m in het feit dat die niet is verzonnen door een paar managers, maar dat het curriculum breed wordt gedragen op de werkvloer”, zegt directeur Romano Orru van SBI.

Beter ondernemersklimaat

“Wij zijn een groep bètawetenschappers met ondernemerservaring, dus met affiniteit met zowel wetenschap en innovatie als het ondernemersschap. Wij weten hoe lastig het is om innovaties, die in een laboratorium zijn ontwikkeld, ook op de markt te brengen. Daarom hebben we deze opleiding ontworpen, ook omdat uit onderzoeken blijkt dat er veel scholieren zijn met belangstelling voor bètawetenschap, maar die ook willen weten hoe je die vertaalt naar de maatschappij.”

In de minor Entrepreneurship bestuderen studenten ondernemerschap als sociaaleconomisch en cultureel fenomeen. Die minor wordt geleid door bedrijfs- en kennisinnovatiedeskundige Ingrid Wakkee. “Onze doelgroep zijn deskundigen zoals bankiers, accountants en mkb-adviseurs die niet zelfstandig ondernemen, maar die wel met ondernemers werken”, legt Wakkee uit. Haar studenten hebben allerlei verschillende achtergronden, van communicatiewetenschappen tot bouwkundigen en juristen. “Onze afgestudeerden helpen een beter ondernemersklimaat te scheppen.”

Aanvulling op de reguliere accreditatie

Het is voor het eerst dat de NVAO een het kwaliteitskenmerk ‘Ondernemen’ toekent. Het is een aanvulling op de reguliere accreditatie. De NVAO oordeelt onder meer dat de docenten goed gekwalificeerd zijn en voldoen aan het ondernemersprofiel. Ook over de afstudeerstage van de opleiding is de NVAO erg te spreken. Volgens de NVAO leidt dit tot een opleiding met een originele invalshoek en een uitdagend onderwijsconcept. De docenten beschikken over diepgaande academische kennis op relevante deelgebieden en hebben daarnaast voldoende ervaring met ondernemen.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.