Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VU-onderzoeker gluurt in brein Grunberg

VUmc-onderzoeker Ysbrand van der Werf bestudeert de komende twee weken de hersens van schrijver Arnon Grunberg. Samen met TNO-collega Jan van Erp volgt hij de hersenactiviteit van Grunberg tijdens het schrijven. Grunberg zit dan met draden aan computers vast die zijn hersenactiviteit, hartslag en emoties en opwinding meten. Hij doet dit omdat hij benieuwd is hoe het creatieve proces werkt.

Verborgen bronnen

“Het onderzoek naar de verborgen bronnen van Grunbergs creativiteit is een nieuw pad”, zegt Van de Werf in De Volkskrant. Hij doet bij VUmc onder meer slaaponderzoek. Elke dag om vier uur zijn live beelden van het onderzoek op de website van Grunberg te volgen. Ook De Volskrant volgt het onderzoek op de voet.  

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.