Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VU matig populair bij eerstejaars

In september verwelkomde de Rijksuniversiteit Groningen de meeste eerstejaars bachelorstudenten van alle Nederlandse universiteiten. Voor het vierde jaar op rij ging er niets boven Groningen.

Bijna 5.500 eerstejaars telt de universiteit van het noorden. Slechts twee andere universiteiten komen daarbij in de buurt met meer dan vijfduizend eerstejaars: de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht.

De Vrije Universiteit zit met bijna 3.500 eerstejaars in de middenmoot. Dat zijn er iets meer dan de ruim 3.300 eerstejaars van het jaar ervoor.

Eerstejaars bachelorstudenten 2016
© HOP. Bron: VSNU. Landelijk: 47.316 eerstejaars bachelor (hoofdinschrijvingen)

In totaal staan er nu 28,5 duizend bachelor- en masterstudenten ingeschreven bij de RUG. De UvA en de UU zijn nog net iets groter en komen boven de dertigduizend uit, blijkt uit cijfers van universiteitenvereniging VSNU. Aan de VU studeren bijna 22,4 duizend studenten.

Meer buitenlanders

Dit studiejaar ontvingen de universiteiten samen acht procent meer eerstejaars bachelorstudenten, vooral doordat steeds meer buitenlandse studenten hierheen komen (27 procent meer dan vorig jaar).

Wageningen Universiteit groeit flink, maar heeft toch nog altijd de minste eerstejaars: nipt vijftienhonderd gingen er afgelopen september van start. Maar Wageningen telt wel veel masterstudenten, ook uit het buitenland, zodat het totale aantal studenten toch tegen de elfduizend aanloopt. De kleinste universiteit van Nederland is de Universiteit Twente met 9.400 inschrijvingen.

Totaal aantal inschrijvingen 2016
© HOP. Bron: VSNU

De universiteitenvereniging maakt vreemd genoeg niet bekend hoeveel masterstudenten de universiteiten tellen. In totaal staan er honderdduizend masterstudenten ingeschreven, maar waar?

Nieuwelingen in master

Wel is er een tabel met een speciale categorie eerstejaars masterstudenten: degenen die nog niet eerder in het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs stonden ingeschreven. Dat zijn met name buitenlandse studenten.

In dat rijtje behoort Wageningen bij de grootste met meer dan duizend van zulke eerstejaars. Maastricht, Rotterdam en Delft steken er bovenuit en helemaal bovenaan staat de UvA met 1.500. De VU zit net onder de duizend, met 930 buitenlandse mastereerstejaars.

Buitenlandse eerstejaars master 2016
© HOP. Bron: VSNU. NB: Niet eerder ingeschreven in Nederlands wetenschappelijk onderwijs

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.