Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VU krijgt vier nieuwe KNAW-leden

Hoogleraar migratierecht Thomas Spijkerboer, hoogleraar computationele lexicologie Piek Vossen, hoogleraar kennisrepresentatie en redeneren Frank van Harmelen en VUmc hoogleraar moleculaire celbiologie Yvette van Kooyk zijn gekozen tot nieuwe leden van de KNAW.

Lid worden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen is voor wetenschappers zoiets als mee mogen naar de Olympische Spelen voor sporters: alleen de allerallerbesten komen in aanmerking. Klein verschil met de Olympische Spelen: voor de KNAW kun je je niet kwalificeren, je wordt gevraagd.  Dat gebeurt  als je hebt bewezen een baanbrekende, vernieuwende onderzoeker te zijn.

Toonaangevend onderzoek

In totaal heeft de KNAW 26 nieuwe leden gekozen. Spijkerboer is gekozen vanwege zijn toonaangevende onderzoek op het gebied van migratie en vluchtelingenrecht. Vossen doet baanbrekend onderzoek op het gebied van computers die taal begrijpen, Van Harmelen onderzoekt of computers zelf kunnen denken en redeneren en Van Kooyk doet belangrijk onderzoek op het gebied van celprocessen en kanker en ontwikkelt nanomedicijnen, die ons immuunsysteem kunnen ondersteunen.

De nieuwe KNAW-leden worden op 8 juni geïnstalleerd. Ze zijn lid voor het leven.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.