Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VU investeerde flink, maar extra docenten kwamen er niet

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft na de Hogeschool van Amsterdam van alle universiteiten en hogescholen het meeste uitgetrokken voor de voorinvesteringen. Maar het geld ging meer naar gebouwen dan naar extra docenten.

Cijfers VU
Voorinvesteringen 2015-2017: 77 miljoen
Voorinvesteringen per student: 1.132 euro per jaar
Financieel resultaat 2015-2017: 11,3 miljoen euro
Docent/student-ratio: daalt van 16,6 in 2014 naar 16,2 in 2017

Maar liefst 77 miljoen euro gaf de VU uit, wat neerkomt op gemiddeld 1.132 euro per student per jaar. Relatief gezien eindigt de universiteit hierdoor bovenaan de voorinvesteringsranglijst. Toch hield de VU in diezelfde periode 11,3 miljoen euro over, wat een indicatie is dat de investeringen niet uit de reserves zijn gefinancierd.  

Gebouw opende pas in 2020

Het grootste bedrag (ruim 27 miljoen) ging naar het Nieuwe Universiteitsgebouw van de VU. Opvallend, want de ondernemingsraad gaf pas eind 2017 groen licht voor het nieuwe bètagebouw. Het gebouw opende bovendien pas in februari 2020 de deuren voor het eerste college. Tegen die tijd was de eerste lading leenstelselstudenten al afgestudeerd. Het was de bedoeling dat juist deze studenten zouden kunnen profiteren van de kwaliteitsverbeteringen. 

Daarnaast besteedde de VU 4 miljoen aan de ‘continuering van bestaande gebouwen’. Kosten waarvan je je kunt afvragen of de universiteit ze niet sowieso had gemaakt. Verder is er bijvoorbeeld geld gegaan naar onderwijsagenda´s, masteronderwijs en IT-vernieuwingen. Wat deze investeringen precies inhouden wordt niet verder toegelicht in de jaarverslagen. 

Geen extra docenten

Gedurende de voorinvesteringen heeft de VU geen extra docenten aangesteld. Eind 2014 had de VU 1.077 docenten in dienst; eind 2017 waren dat er nog 1.060. Dat de docent/student-ratio over deze periode licht verbeterde heeft de universiteit te danken aan dalende studentenaantallen.

De Rekenkamer heeft bij de VU niet kunnen vaststellen of er extra investeringen zijn gedaan bovenop bestaande plannen, zo meldde Ad Valvas in augustus 2018. Bestuurslid Marjolein Jansen deed de kwestie destijds af als een ‘definitiediscussie’. De VU was namelijk al eerder begonnen met plannen om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en zou bepaalde investeringen naar voren hebben gehaald. De Rekenkamer kon dit niet vaststellen. 

Lees ook het volledige verhaal over waarom studenten zo weinig hebben gemerkt van de voorinvesteringen.

Dit bericht is onderdeel van het vierde deel van een serie die mede mogelijk is gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en verschillende redacties bij hogescholen en universiteiten in Nederland. Lees vrijdag 12 februari het volledige verhaal over de voorinvesteringen op onze site.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.