Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VU en UvA zoeken samen opvolger Blackboard

De Vrije Universiteit zet samen met de Universiteit van Amsterdam een aanbesteding uit voor de opvolger van het huidige Blackboard. De voornaamste reden om één systeem voor beide instellingen te kiezen is de verregaande samenwerking in het bètaonderwijs.

Momenteel moeten studenten die aan beide universiteiten onderwijs volgen, inloggen in twee verschillende Blackboard-omgevingen om hun vakken bij te houden. Dat moet anders, vinden VU en UvA, zeker omdat er steeds meer studies in het bètadomein officiële joint degrees zijn geworden, maar het geldt ook voor een studie als archeologie.

Veel makkelijker

De aanbesteding van de nieuwe zogeheten digitale leeromgeving was een mooi moment om daar wat aan te doen. Maar dat is niet het enige dat het nieuwe systeem zou moeten oplossen. “Het leermanagementsysteem moet veel gebruiksvriendelijker worden voor docenten en studenten”, zegt projectleider aan de VU Walter Groen. “Docenten moeten makkelijker hun collegemateriaal kunnen klaarzetten, er moet een betere zoekfunctie komen en het moet beter koppelen met andere systemen, zoals toetssystemen en interactieve software.”

Eén keer inloggen

Docenten kunnen dan bijvoorbeeld makkelijker resultaten vanuit een toetssysteem importeren. Voor studenten wordt het makkelijker om door te klikken naar VUnet en andere programma’s die ze nodig hebben, zonder telkens opnieuw te hoeven inloggen.

“Het nieuwe leermanagementsysteem moet blended learning, dus allerlei vormen van activerend, interactief onderwijs, een zwieper geven”, aldus Groen. “Daar gaan we docenten ook in begeleiden.” In het najaar wordt het nieuwe systeem gekozen op basis van beoordelingen en tests van docenten, studenten en ondersteunend personeel. Het wordt in september 2017 in gebruik genomen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.