Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VU-econoom: ‘Klimaatrapport weer overdreven’

Klimaateconoom aan de VU Richard Tol schrijft niet meer mee aan de samenvatting van het nieuwe rapport van het internationale klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC). “Ik wil mijn naam er niet op hebben.”

Volgens Tol hebben beleidsmakers veel te veel invloed op de samenvatting van het klimaatrapport. “De ambtenaren hebben er belang bij dat het klimaatdebat wordt opgeblazen, omdat dat goed is voor hun carrière. Daardoor is de tekst van de samenvatting overdreven”, zegt hij aan de telefoon vanuit Sussex.

Te negatief

Tol voorspelde (€) dit weekend in NRC Handelsblad dat het nieuwste klimaatrapport van het IPCC, waarvan de resultaten vorige week werden gepresenteerd, weer onder vuur zal komen te liggen, doordat het te negatief van toon is.

Maar niet alleen de samenvatting van het rapport is overdreven. “Onder wetenschappers van het IPCC zijn er weinig diverse meningen, doordat de meeste wetenschappers bezorgd zijn over de gevolgen van klimaatverandering”, aldus Tol. “Dat werkt groepsdenken in de hand, waardoor ook het uiteindelijke rapport overdreven is.”

Probleem opgelost

Het IPCC doet volgens Tol te weinig om dat uit de weg te ruimen. Het zou bijvoorbeeld volgens hem al helpen als de nationale delegaties niet begeleid worden door ambtenaren uit de milieuhoek, maar vanuit ministeries voor onderwijs en onderzoek.

Tol is nog wel als onderzoeker betrokken bij het IPCC, want hij vindt wel degelijk dat klimaatverandering een probleem is dat opgelost moet worden. “Als de aarde alsmaar warmer wordt, ontstaan er vanzelf problemen. Maar die los je niet op door de gevolgen te overdrijven.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.