Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Model van kunstmatige cel

VU doet mee in drie grote onderzoeksprojecten

Wetenschappers van de VU participeren in drie van de zes projecten die 8 mei een zogeheten zwaartekrachtsubsidie van ieder 18,8 miljoen euro kregen van minister Bussemaker. De projecten zijn uitgekozen door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO. Er waren 37 aanvragen voor de subsidies, die de grootste zijn in Nederland. Het programma is bedoeld om toponderzoek in Nederland te stimuleren. De vorige ronde werd toegekend in 2013.

De VU-wetenschappers helpen onder meer mee aan de ontwikkeling van een kunstmatige biologische cel, een project van het onderzoeksconsortium BaSyC.  

Een andere subsidie is bedoeld voor de ontwikkeling van software voor quantumcomputers.

De derde beloonde groep met VU-wetenschappers is een interdisciplinair programma waarin sociologen, psychologen, historici, en filosofen hun krachten bundelen in het onderzoek voor duurzame samenwerking in de zorg, het werk en integratie. Dat heeft de naam SCOOP meegekregen: Sustainable  Cooperation.  Roadmaps  to a Resilient Society.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.