Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VSNU: ‘Universiteit is niet voor iedereen’

Universiteiten hoeven niet verder te groeien, zegt voorzitter Karl Dittrich van de VSNU. Ze willen vaker kunnen selecteren aan de poort en hopen dat minister Bussemaker dit mogelijk maakt.

De universiteiten gaan het onderwijs persoonlijker maken door aanzienlijk meer docenten aan te stellen. Daarvoor komt de komende tien jaar extra geld beschikbaar, maar als de universiteiten blijven groeien, is het volgens Dittrich moeilijk deze ambitie waar te maken.

Getalenteerde studenten

Universiteitenvereniging VSNU zal vanmiddag haar toekomstvisie op het universitaire onderwijs presenteren. Voorzitter Dittrich werd er vanmorgen al over geïnterviewd op Radio1. Hij hoopt dat universiteiten steeds meer “de gemotiveerde en getalenteerde studenten binnen krijgen die zich met academische vorming willen bezighouden”. Hij is het eens met minister Bussemaker dat studenten op de juiste plek terecht moeten komen. “Niet iedereen hoeft naar de universiteit.”

Door goede voorlichting kunnen er mogelijk meer studenten geïnteresseerd worden voor het hbo. Ook moet er wat hem betreft kritischer worden gekeken naar de capaciteiten van hbo’ers die door willen stromen naar de universiteit. “Wij zien op dit moment nogal wat ambitie bij afgestudeerde hbo’ers. Maar we zien ook dat veel van die studenten het niet halen.”

Handschoen oppakken

Hij wil dat de regels om studenten te mogen selecteren worden verruimd. “Een groot aantal dingen kunnen we zelf doen, maar op een aantal punten hebben we de hulp van de overheid nodig. We hopen dat de overheid die handschoen zal oppakken en met ons in debat zal gaan over op welke wijze wij onze ambities voor beter onderwijs het beste kunnen waarmaken.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.