Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VSNU: “Helpen met spitsproblemen wordt moeilijk”

De universiteiten willen best helpen bij een bezuiniging op de ov-studentenkaart. Maar het zal moeilijk worden, zegt voorzitter Karl Dittrich van universiteitenvereniging VSNU.

Geld mislopen

Het kabinet wil 200 miljoen euro op de ov-studentenkaart bezuinigen door studenten buiten de spits te laten reizen. Daartoe zouden universiteiten en hogescholen misschien hun roosters moeten aanpassen. Anders lopen ze het geld mis, waarschuwde minister Bussemaker gisteren in een interview met het HOP.

De universiteiten willen best “meekijken”, aldus Dittrich op Radio 1. Ze zijn bereid in gesprek te gaan, maar Dittrich weet niet hoe realistisch de bezuiniging is. “Ik kan niet zeggen of we het zullen halen.”

Spitsproblemen

“Wij hebben ook de medewerking nodig van medewerkers en studenten”, zegt Dittrich. Bovendien zijn er extra kosten als de onderwijsactiviteiten eerder beginnen of doorlopen tot in de avonduren, alleen al doordat de gebouwen dan langer openblijven. “Het is nog niet zo eenvoudig.”

Hij wijst erop dat de problemen met de spits vooral in de Randstad en de regio Arnhem/Nijmegen speelt. Een woordvoerder van de vereniging legt uit dat de VSNU nog bekijkt of zij bij de besprekingen met het ministerie en de vervoersbedrijven zal aanschuiven of niet. De vraag is volgens hem of dit landelijk besproken moet worden of per regio.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.