Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 september 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Vrouwen krijgen minder NWO-beurzen

Vrouwen verkrijgen minder vaak een NWO-talentsubsidie voor jonge onderzoekers, ook al schrijven ze even goede onderzoeksvoorstellen als mannen. Hun kwaliteiten worden systematisch onderschat.

Vrouwelijke aanvragers hebben een kans van 14,9 procent om een zogeheten Veni-beurs te krijgen; voor mannen is dat 17,7 procent. Het verschil zit niet in de onderzoeksvoorstellen zelf, want die worden als even goed beoordeeld.

Ongelijke behandeling

De commissieleden schatten vrouwen systematisch lager in dan mannen, blijkt uit een studie van psychologen Naomi Ellemers en Romy van der Lee. In drie onderzochte aanvraagrondes voor de zogeheten Veni-beurzen scheelt het 33 toekenningen voor vrouwen: door ongelijke behandeling zijn die toekenningen naar mannen gegaan.

De twee psychologen onderzochten de gang van zaken bij 2.823 aanvragen van de Veni-beurzen voor jonge onderzoekers. Dat deden ze overigens op verzoek van NWO zelf.

Vrouwenvakgebieden

“Juist in de gebieden waar veel vrouwelijke onderzoekers aanvragen indienen, zijn de honoreringskansen voor vrouwen lager”, schrijven de onderzoekers. Die gebieden zijn de aard- en levenswetenschappen, maatschappij- en gedragswetenschappen en medische wetenschappen.

Commissieleden zouden minder alert zijn op hun eigen vooroordelen als er toch al veel vrouwen tussen de winnaars zitten, vermoeden de psychologen. Bovendien worden er in die vakgebieden erg veel aanvragen ingediend, waardoor de concurrentie heviger is: dan gaan andere zaken dan kwaliteit sterker meespelen.

Discriminatietraining

De onderzoekers doen een paar aanbevelingen, waaronder training voor commissieleden. Die zouden zich beter bewust moeten worden van mogelijke seksediscriminatie. NWO heeft aangekondigd “het genderbewustzijn van beoordelaars explicieter aandacht geven”.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.