Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VR-bril werkt tegen tandartsangst

Virtual reality werkt tegen tandartsangst, zegt bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen Ad de Jongh.

“De gewone methode om angsten te behandelen, is mensen blootstellen aan datgene waar ze bang voor zijn. Net zolang tot de angst dooft. Bij de tandheelkundige faculteit Acta hebben we een nieuwe behandeling uitgeprobeerd: virtual reality exposure therapy.

“Het zijn vooral de voorspellers van pijn die mensen bang maken, het geluid van een boor. Daar kun je net zo lang mee oefenen totdat ze niet meer die angst voelen. Dat kun je het makkelijkst doen met virtualrealitytherapie.

Mond open

“Het gebruik van virtualrealitybrillen geeft mensen echt het gevoel dat ze bij de tandarts zijn. Je ziet bijvoorbeeld dat ze automatisch hun mond opendoen als de tandarts met zijn virtuele haakje in de buurt komt. Zo echt is het.

“Uit een promotieonderzoek bij Acta blijkt dat na enkele korte sessies, waarbij patiënten door zo’n bril aan een virtuele tandartsbehandeling worden blootgesteld, de meeste deelnemers weer in staat zijn om naar de gewone tandarts te gaan om zich daar te laten behandelen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.