Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Vijf Vidi-beurzen voor VU

Vijf VU-wetenschappers hebben een Vidi-beurs van 800.000 euro binnen gesleept. Hiermee kunnen ze een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten. Met een Vidi-beurs kunnen onderzoekers tot vijf jaar onderzoek doen. De beurzen zijn bedoeld voor wetenschappers die zich al onderscheiden hebben. Wetenschapsinstituut NWO bepaalt wie de beurzen krijgt.

Taart

Mocht je bij de volgende mensen op de gang werken, loop dan even langs om een stukje taart te scoren. Michel van den Oever (moleculaire en cellulaire neurobiologie) doet onderzoek naar moleculair inzicht in alcoholverslaving. Philip Ward (Instituut voor Milieuvraagstukken) gaat zich verder verdiepen in het beperken van overstromingrisico’s in delta’s en riviermondingen.

Betaald tv kijken

Wiskundige Sander Dahmen weet straks nog meer van zogenaamde diophantische vergelijkingen. Reinier Boon van VUmc wil manieren vinden om veroudering van het hart tegen te gaan. En econoom Martijn van den Assem heeft het helemaal voor elkaar. Hij gaat de komende vijf jaar spelshows analyseren om het economisch gedrag van mensen op tv te bestuderen.

Waar zijn de vrouwen?

Opvallend genoeg wist geen enkele vrouw aan de VU een beurs te scoren. Sowieso hebben maar weinig vrouwen een aanvraag gedaan: 375 mannen tegenover 197 vrouwen. Daarbij werd 16 procent van de aanvragen van de mannen gehonoreerd tegen veertien procent bij de vrouwen. NWO heeft op dit moment geen cijfers over het aantal vrouwelijke aanvragers op de VU paraat.

Het totaal aantal verstrekte Vidi-beurzen is 87. Met 572 aanvragen was de kans op een beurs kleiner dan vorig jaar.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.