Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 december 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Vijf Vidi-beurzen voor VU-wetenschappers

Onderzoeksfinancier NWO heeft 78 onderzoekers een Vidi-beurs van 800 duizend euro toegekend. Daarmee kunnen ze de komende vijf jaar een eigen onderzoeksgroep opzetten. Vijf van de gelukkigen zijn verbonden aan de VU en het ziekenhuis.

Hoe vervormt ons zelfbeeld ons geheugen? Wat zijn de implicaties van interacties tussen luchtwegvirussen voor het vaccinatiebeleid? Hoe kun je de veiligheid van bruggen beoordelen met satellietgegevens? Allemaal voorbeelden van vragen waarop 78 ervaren onderzoekers met steun van NWO een antwoord proberen te vinden.

Voor de aanvraagronde van 2020 beoordeelde NWO de voorstellen van 402 onderzoekers. Het ging om 206 mannen en 196 vrouwen, van wie er respectievelijk 38 (18 procent) en 40 (20 procent) een beurs kregen. Met 12 toekenningen was de Universiteit van Amsterdam opnieuw het succesvolst. 5 onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC, locatie VUmc, ontvangen een Vidi-beurs.

VU-beurzen

Historicus Pepijn Brandon (in de tabel ingedeeld bij IISG) onderzoekt hoe Nederland in de 16e tot en met de 18e eeuw vaak met geweld land onteigende in gebieden binnen en buiten Europa.

Bioloog Wouter Halfwerk wil begrijpen hoe prooidieren camouflage inzetten. Hij kijkt daarvoor specifiek naar nachtvlinders, die zich overdag moeten verstoppen voor vogels en ‘s nachts vleermuizen moeten zien te ontwijken.

Biochemicus Henne Holstege (in de tabel ingedeeld bij Amsterdam UMC) gaat kijken in de hersenen van Alzheimer-patiënten en gezonde honderdplussers. Daarmee hoopt ze te ontdekken welke herhalingen in de DNA-code gevaarlijk zijn.

Financieel econometrist Anne Opschoor wil economische modellen maken die rekening houden met verschillende effecten van een gebeurtenis. De coronacrisis raakt KLM bijvoorbeeld harder dan ING, maar de huidige statistische modellen kunnen die heterogeniteit nog niet goed beschrijven.

Neurowetenschapper Menno Schoonheim (in de tabel ingedeeld bij Amsterdam UMC) doet onderzoek naar multiple sclerosis. Hij bestudeert hoe de schade zich verspreid door het hersennetwerk en hoopt daarmee de achteruitgang te kunnen begrijpen en ook voorspellen.

Instelling

Vidi’s

UvA Amsterdam

12

UMC Utrecht

7

UU Utrecht

5

Radboud Universiteit Nijmegen

5

Radboud UMC Nijmegen

5

Erasmus MC Rotterdam

4

Rijksuniversiteit Groningen

4

LUMC Leiden

3

Wageningen UR

3

Universiteit Twente

3

Tilburg University

3

Amsterdam UMC

3

Universiteit Leiden

3

Maastricht University

3

TU Delft

2

VU Amsterdam

2

CWI

1

IISG

1

UMC Groningen

1

PMCK

1

AMOLF

1

NKI

1

Europa Instituut Leiden

1

CICAM

1

TU Eindhoven

1

ICON

1

ASTRON

1

Totaal

78

Julius Caesar

De Vidi-beurzen maken deel uit van het Talentprogramma van NWO. Voor beginnende wetenschappers zijn er de Veni-subsidies, daarna volgen de Vidi-subsidies voor ervaren wetenschappers en de zeer ervaren wetenschappers kunnen een aanvraag indienen voor een Vici-subsidie.

De beurzen ontlenen hun naam aan het bericht dat Julius Caesar in het jaar 47 v. Chr. na een gewonnen veldslag naar de senaat van Rome stuurde: veni, vidi, vici (ik kwam, ik zag, ik overwon).

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.