Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Vijf Vici-winnaars aan de VU

Na een teleurstellende beurzenspiegel in 2017 is het team VU/VUmc weer helemaal terug in de race voor de Vici-beurzen. Maar liefst vijf wetenschappers behaalden dit wetenschappelijk goud.

Zo wist hoogleraar Halleh Ghorashi (sociologie) een beurs binnen te halen voor haar onderzoek naar de bijdrage van de sociale wetenschappen aan het realiseren van het democratisch ideaal van gelijkheid en insluiting. Ze zal hiervoor vergelijkend, kwalitatieve onderzoek doen in Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en Nederland.

Hoogleraar Serge Dumoulin (Spinoza centrum voor neuroimaging) wil een theoretisch kader bouwen voor de dynamiek van menselijke hersenen. De hersenen moeten namelijk dynamisch zien om te gaan met de snel veranderende wereld maar tegelijkertijd stabiel blijven zodat hersenfuncties in stand blijven.

Molecuulinteracties

Paola Gori Giorgi, hoogleraar bij theoretische chemie, gaat een nieuwe wiskundige benadering gebruiken om quantuminteracties te beschrijven tussen moleculen. Dit zal de computersimulaties in de chemie en materiaalkunde meer voorspellend maken, wat betreft energie en economische besparing.

Robots faciliteren niet alleen de handel, maar doen in toenemende mate ook de handel. Hoogleraar Albert Menkveld (economie) onderzoekt of de zich ontwikkelende nieuwe architectuur inderdaad beter is en, nog belangrijker, identificeert nieuwe risico’s.

Toxisch eiwit

Hoogleraar Jolanda van der Velden (VUmc-fysiologie) gaat de strijd aan tegen toxisch eiwit dat een rol speelt bij bepaalde erfelijke hartspierziektes. In haar project onderzoekt ze de veranderingen in het hart die hierdoor veroorzaakt worden. Ze hoopt daarmee nieuwe therapieën te vinden.

Beurzen

De Vici-beurzen maken deel uit van het financieringsstelsel dat afgestemd is op verschillende fasen in de wetenschappelijke carrière van onderzoekers. Veni is voor pas gepromoveerde onderzoekers, Vidi-beurzen zijn voor onderzoekers die na hun promotie al enkele jaren onderzoek hebben verricht en Vici is voor senior onderzoekers die hebben aangetoond een eigen onderzoekslijn te kunnen ontwikkelen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.