Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Vici-beurzen voor onderzoek naar bergen en ogen

Geofysicus Wouter Schellart en cognitief psycholoog Chris Olivers krijgen elk een beurs van anderhalf miljoen euro van wetenschapsfinancier NWO. In totaal 34 wetenschappers kregen een beurs.

Olivers onderzoekt hoe mensen de wereld vanuit hun ooghoeken scannen. Tot nu toe werd vooral het centrale zicht onderzocht, terwijl mensen veel informatie vanuit hun ooghoeken binnenkrijgen. Schellart wil weten welke krachten in de aardkorst de grootste bergen ter wereld, de Andes en de Himalaya, gevormd hebben.

Veldslag

De Vici-subsidies zijn bestemd voor vooraanstaande wetenschappers die grensverleggend, innovatief onderzoek doen. Recent gepromoveerde onderzoekers kunnen bij NWO een Veni-beurs aanvragen, voor ervaren postdocs is de Vidi-beurs bedoeld. De beurzen zijn genoemd naar het bericht dat Julius Caesar na een gewonnen veldslag aan de senaat van Rome stuurde: Veni, vidi, vici (ik kwam, ik zag, ik overwon).

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.