Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Toby Kiers

Vici-beurs voor VU-onderzoek naar ondergrondse schimmelnetwerken

Waarom weigeren kinderen groente te eten? Kunnen bacteriën natuursteen beschermen? Van welk materiaal kan een 3D-printer nierbuisjes maken? Voor deze en andere vragen krijgen 33 topwetenschappers van NWO een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro. Eén beurs is voor VU-evolutiebioloog Toby Kiers.

De bekendmaking liet dit jaar vanwege de grote hack bij NWO iets langer op zich wachten, maar vandaag heeft de wetenschapsfinancier de lijst met alle nieuwe Vici-winnaars gepubliceerd. Met deze felbegeerde beurs kunnen zeer ervaren onderzoekers in vijf jaar tijd een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Maar liefst 287 topwetenschappers deden in 2020 een gooi naar een Vici-beurs en van hen vielen er 33 in de prijzen. Daarmee komt het honoreringspercentage op 11,5 procent. Een derde van de aanvragen werd door vrouwen ingediend. Uiteindelijk kregen 13 vrouwelijke kandidaten (14 procent) en 20 mannelijke kandidaten (10 procent) een beurs toegekend.

Vlag uit

Bij de Universiteit Utrecht kan de vlag uit: daar sleepten onderzoekers maar liefst acht beurzen van elk 1,5 miljoen euro in de wacht. Ook het Amsterdam UMC (4), de Universiteit van Amsterdam (3) en het UMC Groningen (3) deden het goed. Evolutiebioloog Toby Kiers, een VU-wetenschapper, krijgt een beurs voor haar inmiddels befaamde onderzoek naar ondergrondse schimmelnetwerken

Hoe dan ook is het scorelijstje niet in steen gebeiteld: de beurzen zijn persoonsgebonden, dus soms nemen laureaten ze mee naar een andere instelling.

De Vici-beurzen horen, samen met de Veni- en Vidi-beurzen, bij de zogenaamde ‘Vernieuwingsimpuls’. Dat is een reeks NWO-beurzen voor wetenschappers op verschillende momenten in hun carrière.

 

Instelling

Toekenningen

Universiteit Utrecht

8

Amsterdam UMC

4

Universiteit van Amsterdam

3

UMC Groningen

3

Radboud Universiteit

2

UMC Utrecht

2

Universiteit Maastricht

2

TU Eindhoven

1,5

Universiteit Leiden

1

Rijksuniversiteit Groningen

1

Radboud UMC

1

Wageningen University

1

TU Delft

1

Vrije Universiteit Amsterdam

1

NKI

1

Tilburg University

0,5

Totaal

33

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.