Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Vici-beurs voor 32 toponderzoekers

Van de 218 wetenschappers die in 2012 een Vici-beurs aanvroegen, vielen er 32 in de prijzen. Ze krijgen ieder anderhalf miljoen euro van onderzoeksfinancier NWO. Daarmee kunnen ze vijf jaar onderzoek doen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. De VU kreeg twee beurzen, een voor dierecoloog Jacintha Ellers en een voor migrantenrechtdeskundige Thomas Spijkerboer.

Ruim veertien procent van de aanvragen werd gehonoreerd. In 2010 was dat nog vijftien procent en in 2003 zelfs twintig procent. Tien van de 32 laureaten is vrouw. In 2011 was hun aandeel 23 procent en in 2010 negentien.

Verloren plezier

De Vici-aanvragen zijn voor het eerst beoordeeld door een commissie die wetenschapsbreed is samengesteld. De laureaten doen onderzoek naar uiteenlopende onderwerpen als de biologische oorzaken van ADHD, het terugwinnen van verloren plezier en de mysteries van de quantummaterie.

De universiteiten van Leiden, Utrecht en Nijmegen slepen – samen met hun medische centra – elk vijf beurzen in de wacht. De Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen volgen met respectievelijk vier en drie beurzen. De drie technische universiteiten krijgen er elk één. 

Grensverleggend, innovatief onderzoek

De Vici-subsidies zijn de punt van de piramide in de ‘vernieuwingsimpuls’. Ze zijn bestemd voor vooraanstaande wetenschappers die grensverleggend, innovatief onderzoek doen. Recent gepromoveerde onderzoekers kunnen een Veni-beurs aanvragen, voor ervaren postdocs is de Vidi-beurs bedoeld.

De beurzen ontlenen hun naam aan het bericht dat Julius Caesar na een gewonnen veldslag aan de senaat van Rome stuurde: Veni, vidi, vici (ik kwam, ik zag, ik overwon).

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.