Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Veni-beurs voor acht VU-onderzoekers

Ze hebben er lang op moeten wachten, maar nu is het dan zover: nog eens 78 veelbelovende jonge onderzoekers krijgen van NWO een Veni-beurs van maximaal 280 duizend euro.

Het gaat om 60 laureaten uit de sociale en geesteswetenschappen (waarvan er 8 aan VU-onderzoekers zijn toegekend) en 18 uit de toegepaste en technische wetenschappen. De komende drie jaar kunnen ze met de beurs hun onderzoeksideeën verder ontwikkelen.

De toekenning van de Veni-beurzen werd vorig jaar flink in de war geschopt door corona en door een grote hack bij NWO. Daardoor konden er in december alleen beurzen worden toegekend in de wetenschapsdomeinen exacte & natuurwetenschappen (ENW), en gezondheidsonderzoek & zorginnovatie (ZonMw) – 89 in totaal.

Voorselectie

Om nodeloze inspanningen te voorkomen, werkt NWO met beknopte ‘vooraanmeldingen’. De onderzoeksfinancier maakt daaruit een eerste selectie zodat minder wetenschappers tijd verliezen aan het indienen van uitgebreide beursaanvragen. Alleen in het domein exacte & natuurwetenschappen vond deze voorselectie nog niet plaats.

Voor alle vier de wetenschapsdomeinen werden in 2021 in totaal 1.280 aanvragen gedaan waarvan er, deels na voorselectie door NWO, 759 werden ingediend als “volledige aanvraag”. NWO heeft er daarvan 167 gehonoreerd. Dat is 13 procent van het totaal en 22 procent van de uitgebreide aanvragen.

De Veni-beurzen vallen onder het Talentprogramma van NWO. Beginnende wetenschappers maken aanspraak op de Veni-beurs, voor ervaren wetenschappers is er de Vidi-beurs en zeer ervaren wetenschappers kunnen een aanvraag doen voor de Vici-subsidie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.