Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Vechtscheiding gezocht

“Sommigen doen mee voor de VVV-bon van 25 euro”, zegt onderzoeker Anne Smit op de vraag waarom mensen aan haar onderzoek mee willen doen. “Maar de meesten willen graag het onderzoeksproces verbeteren.”

Voor het OIKOS-project zoekt ze volwassenen die als kind een vechtscheiding van hun ouders hebben meegemaakt, waarbij een ouder van seksueel misbruik beschuldigd werd. Ook ouders die dit meegemaakt hebben, kunnen meedoen.

Beschuldigingen

Een heftig onderwerp waar niet veel mensen over willen praten. “Daarom doe ik ook een oproepje in plaats van dat ik mensen benader. Dan weet ik zeker dat de geïnterviewden er zelf voor kiezen.” Want of de beschuldigingen nu wel of niet terecht waren, het is sowieso een heel pijnlijk proces voor een kind en ouders om door te maken.

En dat is natuurlijk voor de meeste geinterviewden de reden om hieraan mee te willen werken. “Veel mensen zijn ontevreden over de manier waarop het is verlopen. Ze hebben lang moeten wachten op verschillende onderzoeken of voelden zich niet gehoord door de rechter.”

Belang kind

Met haar onderzoek wil Smit bijdragen aan het versnellen van het onderzoeksproces en ervoor zorgen dat het belang van het kind beter in de gaten gehouden wordt. Zelf meedoen? Aanmelden kan dan via oikos.rechten@vu.nl of stuur een WhatsApp bericht naar 06-13028229.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.