Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Van wie is de leeuw?

Wilde dieren zijn van niemand en dat maakt ze kwetsbaar voor stropers en handelaren. Zuid-Afrika probeert daar iets aan te doen door de dieren eigendom te maken van lokale grondeigenaren. Inmiddels is ongeveer een zesde van het land in beheer bij 9500 wildboeren, die geld verdienen met wildvleesproductie, ecotoerisme, het fokken van wilde dieren en de jacht.

Blanke vorm van landgebruik

Er is veel kritiek op deze ontwikkeling, stelt Dhoya Snijders in zijn promotieonderzoek. Commerciële exploitatie van wild wordt vaak weggezet als een exclusieve ‘blanke’ vorm van landgebruik. Snijders vindt deze kritiek terecht: “Het bezitten van dieren legitimeert het bezit van grote stukken land en een inrichting  waarin vee, gewassen, bebouwing en andere mensen geen plek hebben.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.