Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Van roken krijg je aandachtsstoornissen

Dat roken en aandachtsstoornissen zoals ADHD vaak samengaan, is al langer bekend. Mensen met aandachtsproblemen hebben meer behoefte aan nicotine, was de gangbare verklaring. Maar de relatie blijkt nu ook andersom: roken in de adolescentie leidt tot aandachtsproblemen. Dat concludeerden onderzoekers van het Nederlands Tweelingenregister  van de VU onlangs in wetenschapstijdschrift Biological Psychiatry.

De wetenschappers vergeleken 2635 eeneiige tweelingen van wie de een rookte, of had gerookt en de ander nooit had gerookt. Eeneiige tweelingen hebben-vrijwel- dezelfde genen en groeien meestal op in dezelfde omgeving. Omdat  ze de tweelingen al langer volgen, konden de onderzoekers vaststellen dat de proefpersonen gelijk scoorden op aandachtsproblemen voordat ze gingen roken.

“Het verschil in aandachtsproblemen ontstond pas nadat een van de twee was begonnen met roken, dus we concluderen dat het roken de oorzaak is van de hogere score op aandachtsproblemen bij rokers”, stelt onderzoeker Jorien Treur.  Het verschil in aandachtsproblemen tussen rokers en niet-rokers bleef ook op volwassen leeftijd bestaan. Dat suggereert dat roken tijdens de adolescentie de aandacht blijvend negatief beïnvloedt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.