Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

University College Amsterdam gaat nu ook trage tweedejaars wegsturen

Het University College Amsterdam van de UvA en de VU is één van de vier onderwijsinstellingen die vanaf september experimenteren met een bindend studieadvies (bsa) in het tweede jaar. Dat betekent dat onderwijsinstellingen studenten ook na het eerste jaar kunnen wegsturen als zij niet genoeg studiepunten halen.

De minister heeft ruim veertig opleidingen toestemming gegeven voor dit experiment, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. De gedachte erachter is dat studenten die het bsa in het eerste jaar overleven, de teugels daarna te vaak laten vieren.

Minimum aantal punten verschilt per instelling

De andere instellingen die meedoen aan het zesjarige experiment zijn de Gerrit Rietveld Academie, de Universiteit Leiden en de TU Delft. Huidige eerstejaars hoeven zich geen zorgen te maken: het experiment geldt pas voor studenten die in september aan hun opleiding beginnen.

De instellingen mogen zelf weten hoe ze het bsa in het tweede jaar invullen. Het minimum aantal punten dat studenten moeten halen verschilt, net als het aantal betrokken opleidingen.

AUC: alle vakken halen

Zo doet de Rietveld Academie mee met slechts twee bacheloropleidingen en de Universiteit Leiden met maar liefst 39. Bij de meeste deelnemende studies moeten de tweedejaars ten minste 45 van de zestig studiepunten behalen, maar het Amsterdam University College eist dat tweedejaars voor alle vakken slagen.

Onderwijsminister Bussemaker is tevreden met de aanmeldingen. “Het is een breed palet van opleidingen dat wil meedoen: een mooie dwarsdoorsnede van het hoger onderwijslandschap.”

Niet teveel studenten wegsturen

Studenten moeten altijd kunnen kiezen voor een opleiding zonder bsa na het eerste jaar. Daarom zijn unieke opleidingen uitgesloten van deelname en mogen dezelfde opleidingen niet allemaal meedoen. Hiermee geeft minister Bussemaker gehoor aan de twijfel van onder anderen PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis. Hij wil niet dat te veel studenten met het experiment te maken krijgen.

In de zes jaar die het experiment duurt  zullen vijftienduizend tweedejaars met het bsa te maken krijgen, schat Bussemaker, oftewel 2,5 procent van de totale studentenpopulatie. Hiermee willigt ze een ander verzoek van Mohandis in, namelijk dat hooguit tien procent van de studenten nog in het tweede jaar weggestuurd mag worden.

Veel belangstelling

De minister schrijft verder dat er al veel belangstelling is voor de tweede ronde experimenten die in 2014 start. Universiteiten en hogescholen die daaraan mee willen doen, kunnen zich tot 1 april van dat jaar aanmelden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.