Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Universiteiten willen startersbeurzen niet aan individuele wetenschappers geven

Sommige universiteiten willen de nieuwe startersbeurzen niet aan individuele universitair docenten toekennen, maar aan groepen. Er vindt overleg plaats met het ministerie om te kijken of dat mogelijk is.

Om wetenschappers in het begin van hun loopbaan minder afhankelijk te maken van de competitieve beurzen van onderzoeksfinancier NWO, stelt minister Dijkgraaf de komende jaren 156 miljoen euro aan startersbeurzen beschikbaar die de universiteiten zelf mogen toekennen. Het gaat om beurzen van elk 300 duizend euro voor jonge universitair docenten die een vast contract krijgen.

Kritiek

De Jonge Akademie, het genootschap van relatief jonge topwetenschappers, liet in juni weten blij te zijn met de extra investeringen, maar vroeg zich wel af hoe de universiteiten die startersbeurzen gaan verdelen. “Een nieuwe competitie, met bijbehorende werkdruk, is in dat geval onvermijdelijk”, schreven de leden.

Daar had voorzitter Marcel Levi van onderzoekfinancier NWO al eerder voor gewaarschuwd en ook de Tweede Kamer had eind juni nog wel wat vragen. “Hoeven onderzoekers dan echt wel minder hard met elkaar te concurreren?”, wilde bijvoorbeeld GroenLinks van minister Dijkgraaf weten.

Protestbeweging WOinActie stelde voor om de beurzen over alle wetenschappers te verdelen. Zij kunnen dan samen kijken wat ze ermee doen, bijvoorbeeld met zijn vieren een nieuwe universitair docent aannemen.

Erkennen en waarderen

Bijna een half jaar later weten sommige universiteiten nog altijd niet precies hoe ze het geld gaan verdelen. De faculteit archeologie van de Universiteit Leiden is er al uit. Die wil de beurzen gaan toekennen aan groepen wetenschappers, blijkt uit een artikel van universiteitsblad Mare. “Dat is niet wat minister Dijkgraaf wil, maar de universiteiten zelf willen het wel”, zei directeur bedrijfsvoering Jan Pronk in de vergadering van de faculteitsraad.

Ook het bestuur van de Universiteit Leiden zou het voornemen steunen. “Het past perfect in het idee van ‘erkennen en waarderen’, dat verder kijkt dan het aantal individuele publicaties maar onderzoek meer beschouwt als een teamprestatie”, aldus Pronk in Mare.

Overleg

Volgens universiteitenvereniging UNL klopt het dat er nog meer universiteiten zijn die de startersbeurs anders willen vormgeven. “De situatie kan per faculteit verschillen, dus zouden wij graag zien dat universiteiten de ruimte krijgen om daarop in te spelen”, schrijft de woordvoerder. “Om te kijken wat er mogelijk is” vinden er gesprekken plaats met het ministerie over de precieze interpretatie van het in juli gesloten bestuursakkoord.

Het ministerie bevestigt dat er overleg is over de startersbeurzen en wil nu nog niet reageren.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.