Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
2 december 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Universiteiten: meer openheid over fraudegevallen

Universiteiten gaan bij de publicatie van fraudegevallen een deel van de anonimisering opheffen. De website van de VSNU zal in de publicaties over fraudezaken duidelijk maken om welke instelling het gaat en om wat voor soort fraude.  

Dat zegt Karl Dittrich, voorzitter van de VSNU. “De universiteiten hebben daar vorige week in het algemeen bestuur toe besloten. Er moet meer uniformiteit komen in de wijze waarop over fraudegevallen wordt gecommuniceerd.”

Op de publicaties over fraudegevallen is veel kritiek. Enerzijds is er commentaar op de uiteenlopende wijze waarop universiteiten fraudegevallen naar buiten brengen, anderzijds is er kritiek op de anonimisering van de bevindingen van de onderzoekscommissies die vermeende fraudegevallen hebben onderzocht.

Geen heksenproces

Zo haalde Kees Schuyt, voorzitter van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit, hard uit naar de VU over het gebrek aan informatie over de zaak tegen de promovenda Karima Kourtit en econoom Peter Nijkamp. ‘Niemand kan iets controleren. Dit is een geheim proces geweest, dat haast gaat lijken op een heksenproces’, zei hij tegen NRC Handelsblad.

Volgens Dittrich hebben de universiteiten nog wel het nodige te winnen als het over transparantie gaat bij de berichtgeving over fraudegevallen. “Vaak is het zo geheim dat iedereen gaat zoeken: Wie is het? Waarom is het zo? Waar speelt het zich af?”

Geen namen van personen

Die openheid betreft niet de namen van de onderzoekers/(vermeende) fraudeurs. “Daar zou ik ook niet voor zijn. Je hebt altijd te maken met de vraag: waar begint de privacy en waar houdt het publieke belang op.” 

De afspraken gaan met terugwerkende kracht 1 januari 2014 in, aldus Dittrich. Op de website van de VSNU worden bij publicaties over fraudegevallen in het vervolg ook de adviezen van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) vermeld, als dit orgaan zich in een eerder stadium over het betreffende fraudegeval heeft gebogen.  

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.