Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Universiteit moet studerende ouders meer steunen

Studenten die zwanger zijn of zorg dragen voor kinderen krijgen nog te weinig steun van hun hogeschool of universiteit. De instellingen zijn niet erg flexibel als het gaat om roosters en aanwezigheidsplicht, blijkt uit nieuw onderzoek.

Vorig jaar opperde D66 al het plan om hogescholen en universiteiten landelijke richtlijnen te geven over de omgang met studerende ouders. Maar minister Bussemaker zag hier niets in: “Het is aan de instellingen zelf om voor alle deelnemers zo veel mogelijk passende regelingen op maat te creëren”, zei ze toen.

Onderzoeker Anja Eleveld van de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit keek met een groep studenten bij twaalf mbo-instellingen, vier hogescholen en drie universiteiten (waaronder de VU) hoe het eigenlijk gesteld is met de regels en voorzieningen voor deze groep. Het zou in het hoger onderwijs gaan om ruim drieduizend studenten, en daar is nog verbetering nodig, concluderen ze. Zeventig procent van hen valt uit.

Compensatie

Er zijn al wel verschillende regelingen maar die zijn nog niet voldoende, aldus het rapport dat vanmiddag gepresenteerd wordt. Zo kunnen zwangere en pas bevallen studentes aanspraak maken op een financiële compensatie bij studievertraging en zijn instellingen wettelijk verplicht rekening te houden met de zwangerschap wanneer zij een bindend studieadvies uitdelen.

In de praktijk loopt het vaak anders. Bij meer dan de helft van de onderzochte instellingen komt de bsa-regeling niet terug in de eigen regelgeving of is die onduidelijk. Uit interviews blijkt dat veel studenten ook niet van het bestaan van deze regeling afweten.

Ziek genoeg?

De studenten kunnen vaak wel gebruik maken van algemene regelingen, zoals ‘ziekte’, of ‘persoonlijke omstandigheden’, waardoor ze onder bepaalde verplichtingen uit kunnen komen. Maar dat is tegelijkertijd een valkuil: zwangere studenten weten nooit of ze wel ‘ziek’ genoeg zijn om hier aanspraak op te maken.

Ook blijkt dat universiteiten en hogescholen vaak niets op papier hebben staan met betrekking tot zwangerschaps- of zorgverlof of het maken van hertentamens. En hoewel de meerderheid van de instellingen wel toezeggingen heeft gedaan om tijd en ruimte beschikbaar te stellen voor kolven, is ook dit niet officieel in de reglementen opgenomen.

Seksediscriminatie

De VU-wetenschappers vragen zich af of dit alles niet in strijd is met het verbod op seksediscriminatie. Ze doen daarom een aantal aanbevelingen. Maak duidelijke regels, zodat studenten weten waar ze aan toe zijn. Zet deze informatie duidelijk en zichtbaar online: de voorzieningen en regels zijn nu vaak lastig te vinden.

En de landelijke politiek zou tóch een duit in het zakje moeten doen, want die moet onder meer het recht op verlof en een flexibel studieprogramma regelen, vinden de onderzoekers.

Beter niet zwanger

Annemieke de Jong, oprichter en directeur van het Steunpunt Studerende Moeders, heeft veel moeite met de willekeur van hogescholen en universiteiten. “Wettelijke regelingen worden verkeerd geïnterpreteerd of niet opgevolgd. Ik heb wel eens meegemaakt dat er tegen een moeder werd gezegd dat ze beter niet zwanger had kunnen worden.”

“Er is in tien jaar tijd weinig veranderd”, verzucht De Jong. “Toen al werd er gezegd dat hogescholen en universiteiten dit probleem zelf moesten aanpakken. Lang hebben we dat geloofd, maar het is niet gebeurd. De minister is aan zet: er moeten nu eindelijk wettelijke regels komen waarin in elk geval staat dat alle studenten recht hebben op zwangerschapsverlof.”

Lees ook de verhalen ‘Afhankelijk van de welwillendheid van een docent‘ en ‘Nu even niet, mama moet studeren van Advalvas-redacteur Floor Bal in Advalvas magazine van 28 april 2016.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.