Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Uitwisselingsstudenten delen ervaringen over Koreatown en felbegeerde beurzen

“Gaan jullie naar Liverpool? Nee? Oh, dan zit ik hier fout.” Meer dan honderd toekomstige uitwisselingsstudenten krioelen door elkaar bij het Exchange Event.

Studenten die volgend jaar een semester in het buitenland zullen studeren kwamen afgelopen donderdag samen. Ze kregen uitleg over cultuurverschillen en konden hun mede-exchangers ontmoeten tijdens een Meet & Greet in de foyer van het hoofdgebouw.

Op verschillende plekken in de foyer staan bordjes waarop landen of continenten zijn vermeld. Hieromheen verzamelen de studenten zich, nog altijd zoekend. Want je mag Zuid-Europa dan wel gevonden hebben, maar je medestudenten hebben niet op hun voorhoofd geschreven staan of ze nu naar Milaan of Barcelona gaan.

Schaatsen in Central Park

Sommige studenten lopen juist wél rond met een sticker waarop een naam en een universiteit staat. Zij hebben de reis vorig jaar al gemaakt en zijn aanwezig om hun ervaringen en tips te delen. Een van deze studenten is de 19-jarige psychologiestudent Sophie Nuberg. Vorig jaar vertrok zij voor een half jaar naar New York, als invulling van haar vrije keuzeruimte. “Schaatsen in Central Park, naar Koreatown, op uitstap naar Philadelphia. Wat ik het leukste vond tijdens mijn uitwisseling is lastig te kiezen”, vertelt ze. “Dingen met lokale studenten ondernemen, was uiteindelijk het leukst.”

Aansluiting vinden bij medestudenten op exchange is volgens Nuberg niet lastig. “Bij sommige vakken heb je groepsopdrachten, maar als dat niet het geval is heb je ook clubs en sportclubs. Ze staan allemaal heel erg open voor contact.” En wat de toekomstige studenten die naar New York gaan nou écht moeten doen? “Heel cliché, maar als je helemaal naar het zuiden van Manhattan gaat en daar de veerboot naar Staten Island neemt dan heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan.”

Goed op je CV

De nieuwe lichting uitwisselingsstudenten profiteert van de kennis en tips van hun voorgangers. De 20-jarige student aardwetenschappen Sergio Bulten zal over een paar maanden in Sophies voetsporen treden door een semester te studeren aan het City College of New York. “Ik denk dat ik daar veel zal gaan samenwerken met Amerikanen. Ik zou hen willen leren kennen, maar ook iets over The American Way willen leren,” vertelt Bulten. “Een uitwisseling staat natuurlijk ook goed op je cv en ik verwacht dat ik er rijker uit kom. Niet per se voor school, maar als mens.” Als mooiste ervaring om op terug te kijken hoopt Sergio juist de kleine herinneringen aan New York te koesteren. “Bijvoorbeeld ’s ochtends een coffee-to-go halen,  hardlopen in Central Park, naar een concert op Madison Square Garden of naar een basketbalwedstrijd gaan.”

Minder vervelend

Op uitwisseling gaan is voor veel studenten in de eerste plaats een leuke en verrijkende invulling van hun vrije keuzeruimte. Maar er komt veel gedoe en geregel bij kijken. Tijdens het Exchange Event worden dan ook bij elke stand dezelfde vragen gesteld. Of ze nu naar Zuid-Korea of naar Ierland gaan, alle toekomstige uitwisselingsstudenten willen dezelfde dingen van elkaar weten. Vragen als “Heeft de examencommissie jouw vakken al goedgekeurd?” en “Weten jullie al waar je gaat wonen?” zijn overal in de foyer te horen. Bovendien vragen studenten die naar een land buiten Europa gaan zich af wie er een van de felbegeerde beurzen heeft weten te bemachtigen.

Het Exchange Event helpt studenten om minder bezorgd en onzeker te zijn over hun toekomst als exchanger. Moeilijkheden zijn immers altijd minder vervelend wanneer je weet dat anderen in hetzelfde schuitje zitten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.