Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Tweede Kamer stemt voor meer, meer, meer buitenlandse studenten

Bedrijven, de overheid en onderwijsinstellingen moeten opnieuw gaan samenwerken om meer buitenlandse studenten naar Nederland te halen en hier te houden, vindt de Tweede Kamer.

Een motie van GroenLinks en VVD voor een programma voor de ‘werving en binding van internationaal talent’ is vorige week met een ruime meerderheid aangenomen. Alleen de SP, de PVV, de Partij voor de Dieren en het Forum voor Democratie stemden tegen.

Minister van Engelshoven moet nu samen met haar collega’s van Economische Zaken, Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken gaan uitzoeken hoe er een vervolg kan worden gegeven aan het meerjarige actieplan ‘Make it in the Netherlands’.

Die campagne werd in 2013 gelanceerd door toenmalig minister Bussemaker en moest ervoor zorgen dat buitenlandse studenten een band met Nederland opbouwen – ze kregen taalcursussen, stageplekken en hulp bij het vinden van woonruimte.

Goed voor de economie

De campagne was een succes en moet worden voortgezet, vinden Kamerleden Zihni Özdil van GroenLinks en VVD’er Judith Tielen, die de motie hebben ingediend. Buitenlandse studenten zijn goed voor de economie, luidt het argument. In diverse sectoren dreigt bovendien krapte op de arbeidsmarkt, dus hoogopgeleide internationals zijn meer dan welkom. Die taken verricht internationaliseringsorganisatie Nuffic nu.

Ook minister Van Engelshoven wil dat er een vervolg komt op het programma, zei ze gisteren in de Tweede Kamer. “Met die kanttekening dat hier geen extra budget voor beschikbaar is. Maar aangezien de naam van mevrouw Tielen eronder staat en ik me niet kan voorstellen dat een VVD’er hier een ongedekte motie steunt, neem ik aan dat dat heel goed begrepen is.”

Aanmeldloket

Een andere motie van Tielen voor de komst van één aanmeldloket voor alle buitenlandse studenten werd eveneens aangenomen. Die schrijven zich nu vaak in voor meerdere opleidingen aan verschillende universiteiten, wat voor onduidelijkheid zorgt en voor administratieve rompslomp.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.