Het aantal buitenlanders dat hier een volledige opleiding volgt, is in tien jaar tijd verviervoudigd. Vooral Duitsers en Chinezen weten Nederland massaal te vinden.
Tussen 2000 en 2011 is het aantal buitenlanders dat aan een Nederlandse hogeschool of universiteit studeert met bijna 450 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van internationaliseringsorganisatie Nuffic. Het aantal buitenlandse studenten stijgt harder dan in andere EU-landen.
Zweden voorbijgestreefd
Nederland is België en Zweden wat betreft aantallen inmiddels voorbijgestreefd en komt in de buurt van de cijfers van bijvoorbeeld Frankrijk. Het Verenigd Koninkrijk trekt van alle Europese landen nog steeds de meeste buitenlandse studenten en ook grote buur Duitsland blijft populair.
Relatieve toe- of afname aantallen inkomende en uitgaande diplomamobiele studenten, van en naar EU-landen, 2000-2011
Volgens Nuffic-directeur Freddy Weima dankt Nederland zijn groeiende populariteit deels aan de goede reputatie van het hoger onderwijs. Veel universiteiten staan steevast hoog in de internationale rankings, en dat is voor een klein land uitzonderlijk. Weima: “Daarnaast zijn we het niet Engelstalige land met de meeste Engelstalige studieprogramma’s en hebben we een goede naam vanwege ons moderne onderwijs. Anders dan in veel Aziatische landen stimuleren Nederlandse hogescholen en universiteiten zelfstandigheid en zelfredzaamheid.” Ook de reputatie van Nederland als een open en tolerant land trekt veel jongeren over de streep.
“Inmiddels heeft zo’n negen procent van de studenten een buitenlands paspoort”, aldus Weima. Afgelopen college jaar (2012/2013) kwamen de meeste van die studenten uit Duitsland, gevolgd door China en België.
De snelle groei van het aantal buitenlanders is Nederland niet zomaar komen aanwaaien. De Nuffic heeft sinds 2001 Neso-kantoren in het buitenland, die het Nederlandse hoger onderwijs promoten en jongeren helpen die hierheen willen komen.
Groot probleem
In 2012 zag toenmalig staatssecretaris Zijlstra (VVD) nog een groot probleem in de toenemende stroom Duitse studenten, vooral omdat het aantal Nederlanders dat in het buitenland een opleiding volgt achterblijft. Zijn kritiek verstomde nadat het Centraal Planbureau had berekend dat buitenlandse studenten geld opleveren: als negentien procent van hen nog een paar jaar hier blijft, levert dat de schatkist 740 miljoen euro op.
Sindsdien zet de Nederlandse overheid in op het aantrekken van buitenlandse studenten en doet ze haar best om zoveel mogelijk afgestudeerden hier te houden.