Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Tsunami van buitenlandse studenten aan Nederlandse universiteiten

Vorig jaar studeerden er bijna 63 duizend buitenlandse studenten aan Nederlandse universiteiten en hogescholen. Bij de hogescholen lijkt de groei tot stilstand gekomen, maar bij de universiteiten nog niet.

De helft van de buitenlanders studeert in het hbo, de andere helft in het wetenschappelijk onderwijs, meldt internationaliseringsorganisatie EP-Nuffic. Vijf jaar geleden waren er nog maar 47 duizend buitenlandse studenten in Nederland.

Stijgende lijn

In het hbo was de groei nooit erg sterk. Buitenlanders vormden in 2009/2010 slechts 6,3 procent van alle hbo-studenten. Dat groeide in de tussenliggende jaren tot 6,8 procent en is nu weer gedaald naar 6,5 procent: één op de vijftien hbo’ers. 

Maar bij de universiteiten is er nog steeds een stijgende lijn. Van ruim negen procent buitenlandse studenten in 2009/2010 naar ruim dertien procent in het vorige studiejaar: twee op de vijftien universitaire studenten.

Ruim een derde van alle buitenlandse studenten komt uit Duitsland: zo’n 23 duizend. Op ruime afstand volgen China en België met ruim vierduizend en bijna drieduizend studenten.

Best veel buitenlanders

Sinds de verhoging van het Britse collegegeld verdubbelde het aantal studenten uit het Verenigd Koninkrijk naar ruim 2.200. Ook het aantal Griekse en Italiaanse studenten groeide flink sinds 2012, beide naar ruim 2.100. 

Buitenlanders komen hier vooral voor economische studies, maar ook gedrag & maatschappij en techniek zijn populair. Op enige afstand volgen andere sectoren als taal & cultuur, landbouw en gezondheidszorg. 

Maar vakgebieden als landbouw en taal & cultuur zijn ook in Nederland niet zo groot. Naar verhouding lopen daar dus best veel buitenlandse studenten rond: één op de vijf bij universitaire landbouwopleidingen, en zelfs nog iets meer bij de kunstopleidingen in het hbo.

Gerrit Rietveld 

Van alle ho-instellingen heeft de Gerrit Rietveld Academie het hoogste aandeel buitenlandse studenten: 62 procent. De eerste universiteit in de lijst is Maastricht met 47 procent buitenlanders. 

 

Top tien instellingen met percentueel meeste buitenlandse studenten 

Instelling

Percentage

Gerrit Rietveld academie

61,7

Design Academy

54,1

Hs. der Kunsten Den Haag

48,1

Universiteit Maastricht

47,3

Codarts, Hs. voor de Kunsten

45,9

Amsterdamse Hs. voor de Kunsten

25,9

Hotelschool Den Haag

25,1

Wageningen Universiteit

21,1

Stenden Hogeschool

20,8

Universiteit Twente

19,6

Bron: Nuffic. Internationalisering in beeld, 2015 

 

Dit gaat allemaal om studenten die hier een volledige opleiding komen volgen. Er zijn natuurlijk ook studenten die hier alleen wat studiepunten komen halen, bijvoorbeeld gedurende één semester. Daar zijn minder harde cijfers over. EP-Nuffic schat dat er zo’n 25 duizend buitenlanders voor een deel van hun studie hierheen komen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.