Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 december 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Toxicoloog strijdt tegen vergunning uitstoot pfib

‘Het is idioot dat de overheid Chemours in Dordrecht een vergunning heeft gegeven voor de uitstoot van perfluorisobuteen (pfib). Dat spul is net zo giftig en gevaarlijk als mosterdgas”, stelt Jacob de Boer, hoogleraar toxicologie.

De overheid stelt dat het gas instabiel is en dat het daarom als het uit de schoorsteen komt al uit elkaar is gevallen voordat het de grond bereikt. “Maar wat als, zoals vaak gebeurt, het fabrieksproces afwijkt van de voorgeschreven procedures en dat spul toch op de grond terechtkomt? Bijvoorbeeld omdat het heel windstil is. Dan zijn de gevolgen niet te overzien”, voorspelt De Boer.

Kamervragen

Pfib is een stof die vrijkomt bij het maken van teflon. Chemours, dat tot voor kort Dupont heette,  zou alle afvalstoffen binnen de fabriek moeten houden en daar moeten afbreken, vindt De Boer, en dat geldt zeker voor pfib.  Er zijn onlangs  Kamervragen gesteld over pfib en een paar maanden terug over  twee andere stoffen die vrijkomen bij de fabriek: GenX en pfoa (perfluoroctaanzuur). VU-wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar het gehalte van GenX en pfoa in de directe omgeving van de fabriek en de uitkomst daarvan is dat omwonenden beter niet uit hun moestuin kunnen eten.

“Maar pfib is veel gevaarlijker dan die andere  stoffen”, aldus De Boer. Daarom vindt hij dat er met spoed iets moet veranderen aan die vergunning. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.