Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Topwetenschappers moeten topsalarissen verdienen

Minister Plasterk vindt niet dat wetenschappers zomaar onder de salarisnorm van de semipublieke sector moeten vallen. Hij lijkt gevoelig voor de kritiek van de universiteiten dat de Nederlandse concurrentiepositie niet “nog verder” moet verslechteren. 

Toen het huidige kabinet in 2012 aantrad, kondigde het aan dat de Wet normering topinkomens (WNT) behalve voor topbestuurders ook voor andere medewerkers in de (semi)publieke sector zou gaan gelden. Maar minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wilde eerst verkennen of dat geen ongewenste gevolgen zou hebben.

Internationale toptalenten

Hij liet vertegenwoordigers interviewen van onder andere de publieke omroep, de zorgsector, de kunstensector, de Nederlandse Bank en het wetenschappelijk onderwijs, vertegenwoordigd door universiteitenvereniging VSNU. 

Die schat dat tussen de 75 en honderd wetenschappers dit jaar meer dan 178 duizend euro verdienen. Het zouden veelgevraagde nationale en internationale toptalenten zijn die alleen in Nederland willen werken “als hun goede onderzoeksfaciliteiten worden geboden en bijpassende, hogere inkomens”.

Absolute wetenschapstop

De VSNU waarschuwt dat Nederland nu al niet in staat is om de absolute wetenschapstop aan te trekken. Ook is ze bang dat er scheefgroei ontstaat omdat medische wetenschappers die tegelijkertijd medisch specialist bij een ziekenhuis zijn, zich niet aan de WNT-norm hoeven te houden. Voor hen is namelijk al eerder een uitzondering gemaakt door het kabinet: zij mogen meer verdienen dan ziekenhuisbestuurders. 

Ten slotte staat het nog maar te bezien of een maximumsalaris voor wetenschappers wel te handhaven is. Er zijn allerlei constructies te verzinnen om wetenschappers uit andere bronnen te betalen; de WNT-norm kan betrekkelijk eenvoudig worden omzeild.

Nader onderzoek 

Plasterk concludeert dat er nader onderzoek nodig is. Over de laag managers onder de topfunctionarissen twijfelt hij niet. Hij ziet geen enkele reden om hen niet onder de WNT-norm te brengen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.