Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
8 september 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Thuiscolleges verzameld op YouTube-kanaal

Maken docenten nu filmpjes voor hun studenten? Als ze die thuiscolleges online zetten, dan hebben anderen er ook iets aan. Met die gedachte is een YouTube-kanaal opgericht: Quarantaine Colleges.

Het begon allemaal met een idee van de Nijmeegse hoogleraar taalkunde Marc van Oostendorp. Toen de universiteiten hun deuren voor studenten moesten sluiten, dacht hij aan al die colleges die docenten nu in hun huiskamer zouden filmen.

“Waarom zouden we van de nood geen deugd maken”, vroeg hij zich af, en stelde voor om die gefilmde colleges online te zetten, zodat ze voor iedereen beschikbaar komen. “Wat zou het mooi zijn als we de komende weken ineens een aantal interessante lezingen en cursussen zouden kunnen laten zien!”

In een mum van tijd

Dat was niet aan dovemans oren gericht. De Universiteit van Nederland en universiteitenvereniging VSNU pikten het idee op. In een mum van tijd kwam er een platform met een YouTube-kanaal. De eerste colleges staan inmiddels online.

Normaal gesproken laat de Universiteit van Nederland wetenschappers in korte colleges van zo’n 15 minuten over hun vakgebied vertellen. De redactie helpt met het bedenken van een prikkelende vraag als startpunt en er worden mooie opnames met publiek gemaakt.

Telefoon opladen

Nu filmen de docenten hun colleges zelf, “vanuit hun huiskamer”, zoals op het YouTube-kanaal staat. Op de website staan hiervoor een paar goede tips, zoals “Zet je telefoon op stil of vliegtuigstand en zorg ervoor dat hij helemaal opgeladen is!”

Ook voor het geven van een goed college zijn er adviezen, zoals: “Je ziet nu helaas geen fronsende studenten voor je zitten. Zorg er dus voor dat je extra vaak de conclusie van je verhaal trekt. Dit kan bijvoorbeeld ook door retorische vragen te stellen.”

Enigszins te volgen

In principe kunnen alle docenten van universiteiten hun filmpjes insturen via WeTransfer. De Universiteit van Nederland checkt wel even of de docent te verstaan is en of het college enigszins te volgen valt, zegt directeur Maurice van Wordragen van de Universiteit van Nederland.

“We moeten even kijken hoe snel het groeit”, zegt hij. “Als het groot wordt, moeten er goede categorieën komen van vakgebieden en subonderdelen, zoals ‘sociale wetenschappen’ en daarbinnen bijvoorbeeld ‘economie’ en ‘psychologie’.

Marc van Oostendorp heeft inmiddels twee colleges over fonologie online gezet voor studenten taalwetenschap en studenten Nederlands. Ook over filosofie, economie en psychologie zijn al colleges beschikbaar.

Ook aan de VU wordt flink geëxperimenteerd met online colleges. Ad Valvas interviewde twee docenten die hun studenten vanuit hun huiskamer bedienen. Hier en hier.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.