Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Studielening en ov-kaart voor alle schakelstudenten

Het heeft even geduurd, maar het gaat er toch van komen: vanaf september 2018 hebben alle schakelstudenten recht op een ov-kaart en kunnen ze blijven lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs.

Honderden schakelstudenten lopen studiefinanciering mis, schreef het HOP in juli 2015. Want sommige universitaire opleidingen zetten hen niet als bachelorstudenten in de administratie, maar als contractstudenten.

Daar komt een einde aan, schrijft de minister nu in een brief aan de Tweede Kamer. Liefst zo snel mogelijk, maar uiterlijk per september 2018. Daarover heeft ze met de universiteiten afspraken gemaakt.

Hobbel wegnemen

Het voordeel voor de schakelstudenten is duidelijk: ze mogen nog lenen bij DUO en kunnen reizen met een ov-studentenkaart, als ze daar dan nog recht op hebben. “Ik ben ervan overtuigd dat dit een (mogelijke) hobbel in de keuze voor het doorstromen naar een wo-master wegneemt”, schrijft Bussemaker.

Komend jaar zullen sommige schakelstudenten nog achter het net vissen. De universiteiten willen hun gegevens over de instroom van bachelorstudenten liever niet ‘vervuilen’ door schakelstudenten als bachelorstudenten in te schrijven en willen eerst hun administratie aanpassen, schrijft de minister.

Registratie verbeteren

De universiteiten gaan samen met Bussemaker kijken hoe ze de registratie kunnen verbeteren. Het is de vraag of dat gaat lukken. De baten van zo’n goede registratie moeten opwegen tegen de kosten, onderstreept Bussemaker, “met name waar het gaat om de (administratieve) lasten voor instellingen”.

Universiteiten vinden schakelprogramma’s toch al duur, omdat ze er geen bekostiging voor krijgen en het collegegeld ingeperkt is. Over de eventuele bekostiging van deze programma’s wil de minister geen beslissing nemen. Dat laat ze over aan het volgende kabinet.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.