Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
30 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Studenten van buiten de EU mogen straks ook op stage

Studenten uit verre landen als China en India mogen straks gewoon stagelopen, ook als dat niet verplicht is in hun opleiding. Het kabinet schrapt de beperking, die vooral universitaire studenten hinderde.

Straks hoeven studenten van buiten de Europese Unie alleen nog maar aannemelijk te maken dat de stage ‘relevant’ is en dat ze bijvoorbeeld meer kans zullen maken op een baan. De stage moet een echte leerplek zijn. Bijbeunen als ober in een pizzeria zal dus geen studiepunten opleveren.

Poorten

Vooral bij universitaire opleidingen zijn stages lang niet altijd verplicht, weet internationaliseringsorganisatie EP-Nuffic. Door de oude regel hadden buitenlandse studenten in hun studie minder mogelijkheden dan hun medestudenten uit Europa.

Het betekent niet dat de poorten opengaan voor alle stagiairs uit verre landen. Internationale studenten van buiten de EU mogen hier niet naartoe vliegen voor alleen maar een stage. Ze moeten hier wel studeren, anders zijn ze nog steeds niet welkom.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.