Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Studenten schrikken van gelekaartenregen

De 26 ondermaatse opleidingen geesteswetenschappen zijn alweer druk bezig met verbeteringen, zegt universiteitenvereniging VSNU. De studentenbonden zijn er minder gerust op.

“Iedere onvoldoende is reden tot zorg en altijd aanleiding tot directe actie”, schrijft VSNU-voorzitter Karl Dittrich. Maar hij benadrukt dat de opleidingen op alle kritiekpunten verbeteringen hebben voorgesteld en dat ze spoedig weer aan alle standaarden zullen voldoen.

Te veel onderzoek en techniek

Studentenorganisatie ISO noemt de gelekaartenregen een duidelijk signaal dat er meer aandacht moet komen voor onderwijs bij universiteiten. Volgens voorzitter Ruud Nauts is er de afgelopen paar jaar te veel tijd besteed aan onderzoek. Zijn LSVb-collega Jorien Jansen voegt daaraan toe dat er te veel geld is gegaan naar techniekopleidingen, ten koste van het alfaonderwijs. “De druk op de geesteswetenschap werd hierdoor steeds groter en daar is zij nu de dupe van.”

De bonden gaan nauwlettend in de gaten houden hoe de opleidingen zich de komende tijd zullen verbeteren. Ze dringen erop aan dat dit in goed overleg met de studenten gebeurt. De LSVb heeft een speciale webpagina in het leven geroepen met meer informatie over de hersteltrajecten.

Twee jaar voor herstel

Vanmorgen maakte onderwijskeurmeester NVAO bekend dat het onderwijs bij 26 van de 207 opleidingen geesteswetenschappen niet goed genoeg is. Ze krijgen één tot twee jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Op de site van de NVAO zijn inmiddels alle besluiten en rapporten gepubliceerd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.