Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Studenten ontwerpen apps voor bankensector

Elke opleiding en elk vak moeten mee met hun tijd. Business Information Technology, een vak binnen de opleidingen bedrijfskunde en international business administration (IBA), is daar geen uitzondering op. 350 studenten moesten in groepjes apps ontwerpen voor een fictieve bank. Elf groepjes mochten vorige week hun ideeën presenteren bij ABN-Amro. De beste werden beloond met een draagbare oplader voor hun telefoon en een paraplu.

Kon niet programmeren

Jaap van Everdingen zat in het winnende team van de IBA-afdeling en dat terwijl vooraf niemand uit zijn groep ervaring had met programmeren. ”Twee van onze groep hebben zich volledig op het functioneren van de app gestort en het uitdiepen van het programma, de andere twee op het creatieve gedeelte.”

Van Everdingen hoorde bij dat laatste duo en moest dus ook het idee voor de app presenteren. “Het geeft toch een andere dimensie aan zo’n presentatie dat je je idee vertelt aan mensen die dagelijks bezig zijn met het bedenken van apps. We hadden dan ook niet de illusie dat we wel even al hun problemen konden oplossen.”

Het werkte echt

Toch vielen hun ideeën zeer in de smaak. Zo opperden ze om geld te kunnen pinnen zonder het gebruik van een pinpas, en een klantenservice via een videochat. “Het leuke is dat al die functies ook echt werkten. Mensen met een Android-telefoon konden zelfs een QR-code scannen en zo live meedoen tijdens de presentatie.”

Het groepje van Simone Kuijer (een van de twee winnaars van de tak bedrijfskunde) had haar plannen een stuk minder technologisch uitgewerkt. “We hebben wel een basisapp ontwikkeld, maar verder hebben we ons meer gefocust op het creatieve gedeelte en dat in woorden uitgewerkt. We waren dan ook best verbaasd dat we wonnen.”

ABN gehackt

Kuijer en haar bondgenoten baseerden hun ideeën op problemen waar zij in het dagelijks leven zelf tegenaan lopen. “Wanneer je na een avond stappen geld naar iemand moet overmaken, kan diegene je een foto sturen van zijn bankpas. Die kan je scannen om gelijk het Iban-nummer te krijgen in je internetbankierenapp. Dat is een stuk handiger dan wanneer je moet switchen tussen Whatsapp en internetbankieren. Zo hadden we een stuk of zeven functies. Het grappige was dat ABN-Amro na afloop zei dat het net was alsof we ze hadden gehackt, omdat zij met veel van die ideeën al bezig zijn.”

Niets mee doen

Ondanks de goede producties is het niet waarschijnlijk dat ABN-Amro iets met de apps gaat doen. “Het is voor hen een manier om te kijken naar wat er speelt op het gebied van innovatie”, vertelt docent Inge van de Weerd. “En voor ons was het vooral belangrijk dat de studenten praktische ervaring kunnen opdoen in het programmeren.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.