Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Streefcijfers vrouwelijke hoogleraren: hoog mikken of realistisch blijven

Het gaat niet hard met het aantal vrouwelijke hoogleraren aan Nederlandse universiteiten. Moeten de universiteiten hoger inzetten, zoals vakbond voor de wetenschap VAWO vindt?

Ze doen van alles om meer vrouwen naar de top van de wetenschap te helpen, bezweren universiteiten in een recente brief aan minister Bussemaker. Ze noemen het zelfs een ‘misstand’ dat er zo weinig vrouwelijke hoogleraren zijn.

Volgens landelijke cijfers is slechts 17,8 procent van de hoogleraren vrouw. Aan de VU is dat nu 18,6 procent en ze streeft naar 25 procent in 2020. De universiteiten beloven alleen al de cijfers beter te bekijken: ze willen weten “wanneer vrouwelijke wetenschappers de universiteiten verlaten en hoe universiteiten het verlies van vrouwelijk talent kunnen beperken”. Ze gaan ook leren van elkaars goede voorbeelden, of zoals dat heet: best practices uitwisselen.

Ambitieuzer

Maar hoe snel moet het gaan? De ene universiteit lijkt ambitieuzer dan de andere. In hun brief noemen ze streefcijfers voor het jaar 2020 en VAWO, vakbond voor de wetenschap, zette die naast de huidige percentages. Zo wil de TU Eindhoven van nog geen negen procent in 2014 naar twintig procent vrouwelijke hoogleraren in 2020. Dat is meer dan een verdubbeling. Maar de Radboud Universiteit Nijmegen voorziet slechts een klein stapje omhoog van 23 naar 25 procent. Wat is nu beter?

’30 procent is niet reëel’

“Je moet reëel blijven”, zegt woordvoerder Martijn Gerritsen van de Radboud Universiteit. “We kijken hoe de situatie nu is en hoeveel hoogleraren met emeritaat gaan. We kunnen wel zeggen dat we naar dertig procent streven, maar dan hebben we achteraf een probleem.”

Hoger mikken werkt

Het is juist goed om net iets hoger te mikken dan haalbaar, werpt de VAWO tegen. “Als je zegt dat je vier kilometer gaat lopen, dan worden het er geen vijf”, aldus een woordvoerder. Een streven van nog geen 25 procent blijft volgens haar ver achter bij de dertig procent die de Europese Unie hanteert en die vereist zou zijn voor een cultuuromslag.

Stok achter de deur

Maar het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren is allang blij dat de universiteiten streefcijfers geven. “Het betekent dat erover nagedacht wordt. Je kunt natuurlijk pochen met hoge streefcijfers en dan over vijf jaar zeggen: jammer, het is niet gelukt. Maar wij zien dat er heel goed wordt nagedacht over de vraag wat haalbaar is. De streefcijfers zorgen ervoor dat het onderwerp steeds weer ter sprake komt en ze zijn een stok achter de deur bij sollicitatieprocedures. Dat is allemaal heel positief.” 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.