Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 januari 2025

Wetenschap
& Onderwijs

Stinkend verleden

Hoe ruikt het verleden? Hoogleraar Cultuurgeschiedenis Inger Leemans en hoogleraar Frits Scholten (Rijksmuseum en & VU Arts) hebben een NWO-beurs gekregen waarmee geuren van vroeger nagemaakt zullen worden. 

Geurentoer 

Onderzoekster Caro Verbeek van het Rijksmuseum reconstrueert met behulp van de geurindustrie historische geuren. Zij richt zich vooral op de geuren die de Italiaanse Futuristen (een kunststroming uit het begin van de twintigste eeuw) beschreven en ontwikkelden. “In ons project werkt de parfumindustrie in symbiose samen met de kunstwereld. Dat is een combinatie die je eigenlijk nooit ziet.” Verbeek zal ook een geurentoer voor het Rijksmuseum ontwikkelen.

Geuren namaken 

Hoogleraar Inger Leemans, die Verbeek bij haar proefschrift begeleidt, ziet meer opties voor de toekomst. “Als directeur van het Centrum voor Emotie en zintuigen ben ik erg geïnteresseerd in dit soort onderzoek. Het was lange tijd de vraag onder historici of je wel een geur kunt namaken. Honderd procent namaken kan niet. Maar het is een leuke manier om na te denken over geuren en de manier waarop ze mensen beïnvloeden.”

Riool 

Zelf heeft ze verschillende vervlogen luchtjes op haar verlanglijstje staan. Zo heeft ze veel geschreven over het achttiende-eeuwse Amsterdamse Theater dat afgebrand is. “Dat zou ik weleens willen ruiken.” Ook heeft ze meegewerkt aan het ontwikkelen van het rioolmuseum in Antwerpen. “De geur van zo’n achttiende-eeuws riool lijkt me heel bijzonder. Al is het iets wat je waarschijnlijk maar kort wil ruiken.”

 

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.