Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Staatssecretaris: ‘Vrij dataverkeer in heel Europa’

Europa zou zich moeten inspannen voor het vrije verkeer van kennis en data, vindt staatssecretaris Sander Dekker. Het moet de ‘vijfde vrijheid’ worden, naast het vrije verkeer van goederen, diensten, kapitaal en personen.

“Met alle discussies over de eurocrisis en de vluchtelingencrisis en een mogelijke Brexit zou je soms bijna vergeten waarom Europese landen ooit zijn gaan samenwerken”, schrijft Dekker vanmorgen in de Volkskrant.

Achterhaald

Hij wijst op de welvaart en stabiliteit die de Europese Unie heeft gebracht. Daar moeten we op voortbouwen nu Europa een kenniseconomie begint te worden, is zijn gedachte.

Daarom breekt hij een lans voor open access in de wetenschap, zoals hij al vaker deed. “Te veel kennis en onderzoek blijft onbenut”, meent hij. “Een belangrijke oorzaak daarvan is de achterhaalde manier waarop wetenschappelijke kennis wordt gedeeld. Dure abonnementen van grote wetenschappelijke uitgeverijen maken het werk van onderzoekers nagenoeg ontoegankelijk voor mensen van buiten.”

Nieuwe olie

Nog slechter is het gesteld met de data die aan de wetenschappelijke artikelen ten grondslag liggen. “In het bedrijfsleven worden data gezien als de nieuwe olie, maar de onderzoeksdata van onze knapste koppen liggen nog te vaak te verouderen op makkelijk te verliezen usb-sticks.”

Vandaag praten de Europese ministers in Brussel over de toegang tot wetenschappelijke artikelen en data. Het is één van de speerpunten van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.