Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Sollicitatieplicht zet vrouwen aan het werk

Sinds de sollicitatieplicht voor werklozen ingevoerd is, vinden meer oudere werklozen een baan. Dat blijkt uit het onderzoek waarop Marloes Lammers 22 maart bij de economische faculteit promoveerde.

Het percentage pas ontslagen mannen tussen de 57,5 en 59,5 jaar dat binnen twee jaar weer een nieuwe baan vond, nam met zes procentpunten toe. Bij vrouwen was dat zelfs elf procent. “Het zou kunnen dat vrouwen zonder de sollicitatieplicht minder geneigd waren om verder te zoeken naar een baan. Vooral als ze kinderen hebben.”

Ziektewet

Tegelijktijdig steeg het aantal ouderen dat na ontslag de ziektewet inging met vier procent bij de mannen en negen procent bij de vrouwen. Lammers weet niet of ouderen een bestaande ziekte daarvoor gebruiken omdat ze geen zin in solliciteren hebben. Het kan ook zijn dat ze door de stress van het solliciteren ziek worden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.