Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 december 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Sociale veiligheid struikelblok bij cao-onderhandelingen

De cao voor de universiteiten is bijna verlopen. Vakbonden balen dat de onderhandelingen moeizaam verlopen. Vooral over sociale veiligheid zouden de universiteiten nauwelijks willen praten.

Een klein groepje vakbondsleden protesteerde in Utrecht tegen het uitblijven van de universitaire cao. Ze deelden wekkers uit die de bestuurders wakker moesten maken. Een prikactie, noemt vakbond FNV het.

Vandaag gaan de onderhandelingen verder, die al in maart zijn gestart. Het gaat natuurlijk over de salarissen, maar ook over werkdruk en sociale veiligheid. Met name dat laatste schijnt moeilijk te gaan. FNV-bestuurder Bernard Koekoek spreekt van bestuurlijke onwil.

Niet serieus

Meerdere universiteiten zijn in het nieuws gekomen vanwege ongewenst gedrag, zegt Koekoek. “Inmiddels zijn we vijf onderhandelrondes verder, maar ze snappen nog steeds niet dat ze daar iets mee moeten. Als je het mij vraagt neem je dan je eigen medewerkers niet serieus.”

Wat de vakbonden willen? Koekoek noemt een verbod op een ‘zwijgbeding’ dat wangedrag onder de pet houdt. Ook bepleit hij lagere drempels voor medewerkers die problemen melden en versterking van de structuur rondom de ombudsfunctionaris en vertrouwenspersoon.

“We staan ervoor open”

Wijzen de universiteiten dit af? Nee, zegt woordvoerder Ruben Puylaert van werkgeversvereniging UNL. “We staan ervoor open om er afspraken over te maken. Maar de cao-onderhandelingen lopen nog, dus de uitkomsten zijn uiteraard nog niet duidelijk.”

Hij kan niet zeggen op welk punt de bestuurders het oneens zijn met de vakbonden. “Net als de werknemersorganisaties wil UNL de sociale veiligheid op universiteiten verbeteren”, verklaart hij. “Het is onaanvaardbaar dat medewerkers en studenten met ongewenst gedrag te maken krijgen.”

De gesprekken met de vakbonden zijn “onderdeel van een breder pakket van maatregelen op het gebied van sociale veiligheid”, zegt Puylaert. De universiteiten werken aan een gezamenlijk plan van aanpak. Verder heeft het ministerie van OCW een programma sociale veiligheid, waarin UNL samen met onder andere vakbonden en studenten een “integrale aanpak” van de sociale veiligheid ontwikkelt.

Tijdelijke contracten

De tijdelijke contracten zijn een ander verhaal. Volgens de vakbonden is het moeilijker om je tegen wangedrag uit te spreken als je een tijdelijk contract hebt. Als ze je lastig vinden, verlengen ze je contract gewoon niet en dan ben je weg. Het zou meespelen in de problemen rond sociale veiligheid.

De universiteiten nemen meer mensen in vaste dienst; dat was ook afgesproken in een bestuursakkoord met het ministerie. Maar de verkiezingen gooien misschien roet in het eten: het komende kabinet wil dit geld wegbezuinigen. Wat het betekent voor de toename van het aantal vaste contracten, is nog niet duidelijk. De universiteiten hebben net aangekondigd dat ze zich op juridische stappen tegen die bezuinigingen beraden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.