Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Ruim een kwart buitenlandse studenten blijft hier

Na hun studie blijven buitenlandse studenten vaak in Nederland werken. Ruim één op de vier heeft hier vijf jaar later een baan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Schatkist vullen

Enkele jaren geleden morde de politiek over buitenlandse studenten in het Nederlandse hoger onderwijs: waarom zou Nederland voor hun opleiding moeten betalen? Maar de klachten verstomden toen bleek hoeveel baat Nederland bij deze studenten heeft.

Sindsdien voert de overheid een campagne om buitenlandse studenten voor Nederland te behouden. Want als één op de vijf buitenlandse studenten hier zou blijven, leverde dat de schatkist al 740 miljoen euro op.

Veel meer

Het zijn er met ruim een kwart dus nog meer. Op verzoek van internationaliseringsorganisatie EP-Nuffic heeft het CBS de cijfers uitgeplozen. Het CBS kijkt naar studenten die in studiejaar 2008/2009 hun diploma behaalden en hier in 2013 nog werk hadden.

Uit deze nieuwe cijfers blijkt bovendien dat duizenden Nederlanders voor hun studie naar Nederland terugkeren als ze in het buitenland naar school zijn gegaan. Van deze groep blijft uiteindelijk twee derde hier werken.

Vandaag neemt directeur Freddy Weima van EP-Nuffic deel aan een gesprek met Tweede Kamerleden over internationalisering van het hoger onderwijs.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.