Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Rotterdamse wetenschapper betrokken bij dubieus Chinees onderzoek

Een onderzoeker van het Erasmus Medisch Centrum is door de New York Times in verband gebracht met dubieus Chinees DNA-onderzoek. Er zouden onder dwang bloedmonsters zijn afgenomen bij honderden Oeigoeren, een etnische minderheid in China.

De wetenschappers gebruiken het DNA om gezichtsreconstructies te maken, waaruit iemands huidskleur, gezichtsvorm, haarkleur en oogkleur zijn af te lezen. De techniek bevindt zich nog in een vroeg stadium, maar deskundigen vrezen dat China die uiteindelijk wil inzetten om dissidenten en minderheden op te sporen via massa-surveillance.

Een Rotterdams geneticus, Fan Liu, werkte mee aan meerdere onderzoeken naar gezichtsvormen. Hij volgde een master in de havenstad en was de afgelopen jaren werkzaam bij het Erasmus MC. In 2015 sloot hij zich aan bij het Beijing Institute of Genomics, dat samenwerkt met de Chinese veiligheidsdiensten.

Weinig keuze

Volgens de wetenschappers voldoet het onderzoek aan de internationale standaarden en hebben alle deelnemers schriftelijke toestemming gegeven. De New York Times trekt dit echter in twijfel. De DNA-monsters zouden zijn verzameld onder het mom van een verplicht gezondheidscontroleprogramma. Bovendien hebben veel Oeigoeren, die door de Chinese autoriteiten zijn opgenomen in grote interneringskampen, weinig keuze.

Het Erasmus MC zegt in een verklaring niet samen te werken met het Chinese instituut waar Liu zijn onderzoek heeft gedaan. “Omdat het Erasmus MC niet bij het onderzoek van dr. Liu in China is betrokken, heeft het geen informatie over de gebruikte datasets, noch over de steekproefdetails of over andere aspecten van dit onderzoek.”

Nieuwe feiten

Er zouden op dit moment geen bewijzen zijn van “integriteitsproblemen” waarbij de medewerker is betrokken. Mochten er nieuwe feiten boven tafel komen, dan zal het medisch centrum deze met hem bespreken en, indien nodig, passende maatregelen treffen. “Ongeacht of de activiteiten werden uitgevoerd onder auspiciën van het Erasmus MC.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.